José Redondo és un home artísticament inquiet. Resident a Moncada, amb 56 anys ha escrit un llibre, ha gravat dos discos amb el seu grup de rock Antídoto, el qual va arribar a ser teloner de Mago de Oz, va fundar una ràdio lliure i gestiona, juntament amb la seua dona, historiadora, una pàgina de Facebook sobre dades històriques de la població. Però durant aquesta pandèmia, a José Redondo li ha abellit tornar a pintar i ho va fer d’un dels seus «llocs especials», el conegut “paretó d’Espanya”, el mur pròxim al cementeri de Paterna on van morir afusellats milers de represaliats pel franquisme.

Un d’ells podria haver sigut el seu avi patern, no ho creu, però tampoc ho sap, perquè li van perdre la pista quan estava empresonat a El Puerto de Santa María. «El meu avi era d’un poblet molt xicotet de Ciudad Real, que ensenyava a llegir a la gent i el van detindre per ser sindicalista. He intentat trobar-lo, però les pistes es perden a El Puerto de Santa María», recorda José, que comparteix aquest sentiment de pèrdua amb els integrants de la Plataforma de Fosses de Paterna, que aglutina totes les associacions de familiars que busquen els seus.

Per aquest sentiment compartit, José Redondo ha decidit subhastar el seu quadre a benefici de la Federació d’Associacions de Familiars Víctimes del Franquisme Fosses Paterna, perquè ho destinen a la tasca d’exhumació que estan duent a terme. «El quadre és l’excusa per a fer visible la gran tasca que està fent aquesta gent. El que donen m’és igual, que cada u aporte el que puga», assenyala.

El quadre representa el paretó, amb una corona de flors recolzada i més flors en terra amb els colors de la bandera republicana. Per darrere, Jesús Redondo ha escrit a mà cada un dels noms dels 2.238 afusellats allí. «El paretó és un lloc que m’agrada, em dona pau. Quan tinc algun problema, vaig allí i pense que el meu problema no és res comparat amb el que va viure la gent que va morir allí i les seues famílies», explica Jesús Redondo, que coneix bé aquesta sensació. «El meu avi matern va pertànyer als maquis i va ser capturat i torturat fins a la mort a la presó que ara és la casa de la cultura de Villanueva de los Infantes», recorda.

Galán: «Aplaudim el gest»

Daniel Galán, de la Plataforma de Fosses de Paterna, que aglutina les associacions de familiars represaliats, aplaudeix aquesta iniciativa altruista. «No conec José Redondo de res. Va enviar un missatge per Messenger a la Plataforma i, per descomptat, li vam dir que podia subhastar un quadre per a donar-nos-en la recaptació. Tota ajuda és benvinguda, perquè tenim molts fronts oberts i estem fent una intensa tasca d’assessorament», agraeix.

Els noms dels afusellats estan darrere del quadre. L-EMV

«M’agradaria que l’Ajuntament de Paterna el comprara»

José Redondo té un desig, que el seu quadre siga vist pel màxim de gent possible i, en aquest sentit, considera que el millor lloc per a aquest seria l’ajuntament de Paterna. Per això, no ha dubtat a enviar-li un missatge a l’alcalde, Juan Antonio Sagredo. «M’agradaria que el quadre el comprara l’Ajuntament de Paterna i així li ho he dit a Sagredo, per mitjà d’un missatge. Crec que si el compra algun familiar o algú relacionat amb les fosses, es quedarà en el mateix cercle, i el que vull és que el veja el màxim de gent possible», admet l’artista.