Les principals organitzacions professionals agràries de la Comunitat Valenciana van deplorar ahir l’actitud d’ENESA i Agroseguro per no ajustar l’assegurança del caqui «a la realitat vegetativa del cultiu ni a les necessitats reals dels agricultors». En aquest sentit, retrauen que no puguen ampliar el període de contractació de l’assegurança al 31 de març.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), la Unió i la Unió de Petits Agricultors i Ramaders del País Valencià (UPA-PV) consideren que el termini màxim actual per a contractar l’assegurança del caqui, fixat el 20 de febrer, és «prematur», perquè molts productors encara no han cobrat les liquidacions de l’última collita i en nombroses explotacions ni tan sols ha conclòs la poda, la qual cosa dificulta la previsió d’un aforament de producció que cal assegurar.

Segons van explicar, el director d’ENESA, Miguel Pérez, va rebutjar en una missiva el canvi de data i hi va al·legar que es produiria un solapament del risc amb el període de subscripció. No obstant això, segons van assegurar, en altres assegurances sí que es dona aquesta circumstància sense cap problema i van destacar l’exemple de la cobertura dels cítrics davant del risc de pedra, el termini de contractació de la qual no acaba fins al 15 de setembre, és a dir, en un moment molt més flexible en el qual l’agricultor ja pot efectuar una estimació aproximada de la seua producció.

«Falta de sensibilitat»

El sector augurava, a més, que si ENESA i Agroseguro mantenen «les seues traves i la seua falta de sensibilitat» cap als productors, podria haver-hi un descens en els nivells de contractació de l’assegurança del caqui.

D’altra banda, AVA-ASAJA, la Unió i UPA-PV van aplaudir la mesura de la Conselleria d’Agricultura per la qual totes les pòlisses que els associats subscriguen per mitjà de les seues organitzacions professionals agràries es beneficiaran d’una subvenció addicional del 20 %. Així mateix, van valorar «aquesta iniciativa que pretén enfortir la vertebració del sector i incentivar la relació dels agricultors i ramaders amb les organitzacions agràries, que són, en definitiva, els seus representants legítims».