La Generalitat Valenciana ha aprovat el canvi de denominació del municipi de Facheca per Fageca. L’acord s’ha adoptat després que l’Ajuntament de Facheca aprovara, en la sessió plenària celebrada el 8 d’octubre de 2020, el canvi de la denominació del municipi de Facheca per Fageca, d’acord amb l’informe de la Secció d’Onomàstica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, emés el 7 de setembre de 2020.

Una escapada per Fageca

El municipi alacantí de Fageca es troba a la comarca del Comtat, en el sector oriental de la vall de Seta, entre les serres d’Alfaro i la Serrella, i en la capçalera del riu Seta.

El nucli urbà de Fageca està format per a penes una desena de carrers, tots aquests estrets i en pendent. Actualment té només 100 habitants encara que té un atractiu turístic immens.

El seu passat musulmà s’aprecia en el traçat de la llista de carrers. El principal espai obert és la plaça que acull l’església parroquial de l’Esperit Sant, temple construït en 1574, que va ampliar-se en 1745. En la mateixa plaça hi havia un om centenari, que va ser afectat per la grafiosi, i del qual únicament es conserva l’enorme tronc, d’unes dimensions considerables.

Al terme hi ha mostres d’art rupestre, declarades patrimoni de la humanitat per la Unesco, com les de l’abric de les Salemes i les de la serra d’Alfaro. Són pintures de tipus esquemàtic, amb motius de traç senzill, que representen estreles, figures humanes, animals o barres. La datació més probable les situa entre el quart i el primer mil·lenni abans de Crist.

Una imatge de Fageca