Baba Abdalahi és un veí de Puçol que, en els últims mesos, viu pendent del telèfon, les notícies en els diferents mitjans de comunicació i la possibilitat real que la seua altra família, la de naixement, entre en guerra amb el Marroc.

Va nàixer a Auserd, a la zona de campaments de refugiats al desert del Sàhara. Com molts altres xiquets, va passar l’estiu a l’Horta, concretament a Puçol, amb el programa “Vacances en pau”. “Després de tres estius, em vaig quedar ací a partir de 1994. Em va acollir la família Claramunt, als quals considere també els meus pares i els meus germans”, recorda Baba. “Al principi, va ser difícil veure els altres tornar a casa, al desert, i jo quedar-me ací, a Puçol, però després vaig començar a sentir-me un veí més. Amb dotze anys, em vaig incorporar al col·legi i, després, a les diferents activitats que ofereix la població”.

El jove, a l’esquerra, durant una de les edicions de la carrera solidària pel Sàhara

Des d’aleshores ha viscut a Puçol i ha format part de diferents col·lectius, entre els quals destaca l’esport, com la UE Puçol, en la qual ha militat en diverses categories, des del primer equip fins als veterans.

En companyia de les seues “germanes” Lola Claramunt i Sara León, és un dels màxims lluitadors, a escala local, perquè el poble sahrauí puga tornar a casa, a les terres situades al costat de l’oceà Atlàntic, i abandonar els campaments de refugiats enmig del desert del Sàhara, on romanen des de 1975.

La seua implicació amb Puçol l’ha portat a jugar en diverses categories de la UE Puçol. l-emv

La mostra més visible del seu treball és ASOM (Associació per a la Solidaritat amb el Món), una ONG local que organitza i gestiona projectes vinculats al poble sahrauí, com les “Vacances en pau” o les “Caravanes per la pau”, per a portar aliments i productes de primera necessitat als residents al desert.

Amb el suport d’ASOM, també ha posat en marxa el Torneig de Futbol 7 Solidari amb el Sàhara, que cada mes de juliol reuneix més d’una dotzena d’equips per a gaudir del seu esport favorit, però també per a recaptar fons per a ajudar els campaments de refugiats.

Baba, en el lliurament de trofeus d’un dels campionats de futbol

“L’última activitat esportiva que hem posat en marxa és la carrera solidària pel Sàhara, normalment a l’agost, amb un recorregut per la platja de Puçol. Com sempre, el que importa no és qui guanya, sinó participar i ajudar els refugiats”, continua Baba. Tasques que sempre tenen una fi comuna: sensibilitzar sobre la situació dels campaments de refugiats, que continuen vivint al desert des de 1975. “Hui, el Marroc continua exportant productes del Sàhara il·legalment, ja que la població sahrauí no se’n beneficia, però són productes extrets del seu territori, que inclou més de 1.100 quilòmetres de costa i diferents explotacions mineres”, continua Baba. “Per això, el Front Polisario vol detindre aquestes exportacions de peix, fruita i minerals, els beneficis de les quals van al Marroc, però no al Sàhara”, assegura.

Baba continua atent a les notícies oficials que arriben per diferents mitjans de comunicació. Però també a la informació que li remeten fonts del poble sahrauí. Mentre espera el desenllaç, redobla esforços en la seua campanya quotidiana per a sensibilitzar els veïns valencians del problema del Sàhara.