La setmana del 15 al 19 de febrer, dels quasi 47.000 grups que hi ha a les escoles i els instituts valencians sostinguts amb fons públics, s’han confinat un total de 68 classes de 42 centres educatius, 56 grups menys que la setmana anterior.

Segons l’últim balanç setmanal de la Conselleria d’Educació, això suposa una caiguda del 45 % en el ritme de confinaments nous i és la segona xifra més baixa de confinaments des de l’inici de curs. En total, han conclòs la setmana sense cap aula confinada el 93 % dels col·legis i IES, és a dir, 1.715 centres.

Des que, el passat 7 de gener, es reobriren els centres educatius després de les vacances, aquesta setmana és la quarta consecutiva en la qual els desconfinaments d’aules superen els aïllaments preventius, ja que, en els últims dies, s’han desconfinat 305 grups de 175 centres educatius.

Així mateix, si s’observa l’evolució de 2021, en tot just un mes, el nombre de classes confinades és deu vegades inferior. En concret, si la setmana passada va haver-hi un total de 68 grups nous a casa; entre el 18 i el 24 de gener, Salut Pública va decretar el confinament de 674 classes.

Romanen confinats d’altres setmanes 146 grups de 88 centres educatius. Per tant, el total de grups confinats en finalitzar la setmana passada ha sigut de 214 grups de 130 centres educatius, per la qual cosa l’acumulat d’aules confinades es redueix un 53 %, ja que el període anterior n’hi havia 451.

Cal recordar que, segons el protocol de gestió de casos, només es confinen aules per complet quan es tracta de grups bambolla (obligatòriament en Infantil i fins a 2n de Primària) i que, en la resta de nivells, són els contactes considerats estrets d’un positiu els que han de fer quarantena i sotmetre’s a PCR, per la qual cosa la resta de companys poden continuar assistint a classe amb normalitat, segons indiquen les instruccions.

Brots educatius

Després de dues setmanes consecutives amb més de 100 brots catalogats per Sanitat amb origen educatiu, des del dilluns passat i fins ahir se’n van notificar un total de 66, per la qual cosa també ha començat a descendir aquest indicador durant els últims dies.

L’augment més pronunciat es va produir a finals de gener i principis de febrer: si la setmana entre el 18 i el 24 se’n van registrar 22, les setmanes següents n’hi hagué 89, 102 i 114.

Alumnat i professorat

Dels 818.644 alumnes d’Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i FP, hi ha un 0,3 % de positius actius, 2.243 alumnes; i estan en aïllament preventiu, per haver sigut contactes estrets amb positius, un 0,7 % d’alumnes.

Pel que respecta al professorat, dels 78.434 docents del sistema educatiu valencià, hi ha un 0,5 % de positius actius, és a dir, 378 docents. A més, s’ha determinat quarantena per al 0,6 % del professorat.

Des d’Educació destaquen que tots els indicadors mostren que “l’impacte de la COVID-19 a les aules està retrocedint als nivells d’inici de curs, gràcies a les últimes restriccions aplicades per la Generalitat i l’esforç constant de la comunitat educativa en el compliment dels protocols de seguretat”.

La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic demana revisar els protocols

La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic ha sol·licitat una reunió amb el conseller d’Educació, Vicent Marzà, per a “extremar i revisar” les mesures dels protocols sanitaris anti-COVID “amb l’objectiu d’assegurar que aquests no es relaxen en cap moment de la jornada escolar”.

En concret, sol·liciten “l’actualització dels protocols i plans de contingència per part de la Conselleria d’Educació, amb l’assessorament corresponent per part de Salut Pública, per a establir els indicadors clars i homogeneïtzats que puguen comportar el tancament total o parcial d’un centre educatiu atenent aspectes com, per exemple, la quantitat de baixes simultànies de personal del centre, la incidència al centre respecte a la incidència al municipi, contagis actius al centre i compliment de les mesures de seguretat i d’atenció a l’alumnat, per a determinar la no presencialitat temporal a les aules o en tot el centre”.

La vintena d’entitats que formen part de la Plataforma (sindicats, AMPA, estudiants...) també consideren que, “ràpidament”, han de revisar-se “els protocols sanitaris creuats, de coordinació entre diferents departaments de l’Administració educativa i sanitària”.

A més, també sol·liciten que les substitucions de professorat de baixa tinga “l’agilitat i la capacitat de resposta necessària perquè els grups no queden desatesos i els centres no caiguen en una situació de plantilla insuficient que faça impossible el seu funcionament”, filtres HEPA i mesuradors de CO2 i mascaretes per a l’alumnat, entre altres punts, a més d’agilitar les PCR.

La Plataforma està integrada per FAMPA-València, STEPV, FE CCOO PV, FeSP UGTPV, Escola Valenciana, CAVECOVA, CGT, FAAVEM, FEPV, BEA, Campus Jove, SEPC, FEU, FdE, Acontracorrent, Associació de Directors de Primària, Associació de Directors de Secundària, Moviments de Renovació Pedagògica, ADIDE, FAMPA-Enric Valor, FAMPA-Penyagolosa i València Laica.