“La incidència del coronavirus en les aigües residuals de València ciutat registra un descens important en les últimes cinc mostres analitzades”. Així ho revelen les dades de les dues últimes setmanes facilitades per la regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía. No obstant això, la regidora ha apel·lat “a la responsabilitat” i ha insistit en la necessitat de “reduir els desplaçaments i les reunions”.

Els gràfics facilitats mostren clarament l’enorme diferència respecte a les setmanes anteriors. Amb una particularitat: la penúltima lectura, corresponent al dia 15, és extremadament baixa, i la següent, la del dia 18, puja, però la interpretació és que les pluges fan baixar la concentració.

Aquests mesuradors, que es donen a conéixer amb periodicitat, revelen que “els nivells de restes de COVID en les aigües residuals de la ciutat estan baixant des de fa tres setmanes de manera clara i sostinguda”, ha afirmat. Valía ha explicat que “ara mateix, registrem nivells similars a les setmanes anteriors a les festes nadalenques, però encara per damunt dels nivells previs al pont d’octubre”.

Els barris de València amb més COVID en les aigües residuals

La presència del virus en les aigües residuals no és homogènia en tota la ciutat. Els barris més afectats, d’acord amb les dades recollides, són Jesús-Patraix, Poblats Marítims, Camins al Grau i la part est de Pla del Real, on es registra una incidència més elevada que en la resta de la ciutat.

Per damunt de la mitjana de la ciutat també hi ha la part nord de Trànsits (Benicalap i Rascanya) i Sant Marcel·lí.

Elisa Valía ha considerat que les dades són “encoratjadores, però sobretot demostren que les mesures restrictives han funcionat, atés que hem aconseguit reduir dràsticament la concentració de restes de coronavirus en les aigües residuals”. “En qualsevol cas –ha advertit–, continuem tenint una situació preocupant”.

Mapa per barris. Com més fosc és el verd, més concentració n’hi ha.

Mapa per barris. Com més fosc és el verd, més concentració n’hi ha.