L’incendi que es va declarar dissabte a la vesprada en la riba del Xúquer, amb focus a Gavarda, Antella i Sumacàrcer, ha sigut, fins ara, el més cridaner, per la superfície cremada –que, en alguns trams, va afectar més camps de cultiu confrontants– i l’espectacularitat de les flames, encara que no és l’únic que s’ha registrat a la zona en les últimes setmanes i tot apunta al fet que es tracta de focs provocats. «Sospitós» és el qualificatiu al qual ahir van recórrer diversos alcaldes de la zona a l’hora de valorar aquesta successió de focs, que diumenge va sumar-ne un altre més al costat d’una fàbrica de taüts a Càrcer. Un altre tram del riu va patir, fa unes setmanes, el pas de les flames a Cotes.

«Ens preocupen aquestes pràctiques», va reconéixer ahir l’alcalde de Sumacàrcer, David Pons, convençut que el factor humà està darrere d’aquests incendis. «Sembla que algú s’està dedicant a cremar canyars, s’està intentant vigilar amb els mitjans que té l’Ajuntament, però, per desgràcia, no tenim policia les 24 hores i els incendis es produeixen sempre quan acaba el torn, cosa que els fa més sospitosos encara», va incidir.

El Consorci de Bombers computa el que va tindre lloc dissabte com tres focus d’un mateix incendi, malgrat que, entre el foc declarat a la partida de l’Or d’Antella i el que es va iniciar a la partida del Bosc, també en terme d’Antella, encara que va passar a Sumacàrcer, disten uns tres quilòmetres.

El foc va causar danys en camps confrontants. «En el meu cas, han sigut quatre tarongers, és insignificant, però fa ràbia que alguna cosa que tenies en bones condicions i estava ben cuidat desaparega de la nit al dia, perquè, igual que n’han sigut quatre, perfectament podien haver-ne sigut 15 o 16», va comentar Julio Manuel Pons, un dels agricultors afectats, que va lamentar que la presència de camps abandonats ajuda a propagar aquests incendis de canyes i genera més danys en altres cultius.