Mae Jemison es va convertir, en 1992, en la primera dona afroamericana que va viatjar a l’espai. El seu somni de xiqueta es va fer realitat quan va formar part de la tripulació del transbordador espacial Endeavour. Ara, totes les xiquetes i els xiquets del CEIP Torrefiel de València la coneixen un poc més i també somien d’arribar tan lluny com ella. Ho fan gràcies a un nou i cridaner mural –per les dimensions, pels colors i pel missatge– del projecte “Dones de ciència”. Obra de l’artista i il·lustradora valenciana Galletamaria, amb aquest, ja en són 17 els murals que homenatgen i visibilitzen grans dones de la història de la ciència, gràcies al projecte de la Universitat Politècnica de València i el centre d’innovació Las Naves de l’ajuntament de la ciutat.

En el mural del CEIP Torrefiel, Galletamaria presenta Mae Jemison mirant al cel, “com a símbol de les seues aspiracions, la seua personalitat i els reptes que va aconseguir”, amb referències directes a l’espai i a la seua trajectòria. Ho fa, a més, amb uns colors que omplin de vida el col·legi i l’entorn d’aquest, la qual cosa contribueix a acostar, des de l’art, la figura de Jemison a tot l’alumnat, però també al personal del centre i al veïnat de la zona.

Per a l’artista valenciana, formada a la Facultat de Belles Arts de la UPV, aquest és un projecte molt necessari. “Havent-nos criat en un món que és molt masculí, em sembla molt necessari que figures com la de Mae Jemison i tantes altres hi estiguen representades una vegada i una altra. I crec que és molt important també que no siguen sempre dones blanques. Les xiquetes necessiten referents i aquest projecte contribueix molt a això”, destaca Galletamaria.

Pablo Calderón, secretari del CEIP Torrefiel, destaca que el mural va encuriosir tot l’alumnat des del primer dia en què van començar a pintar-lo i, una vegada finalitzat, s’incorporarà també a la programació del centre. “Partint del mural, en les diferents tutories del centre, es faran activitats relacionades amb Mae Jemison, sobre la seua trajectòria i el que ha representat”, conclou Pablo Calderón.

Amb aquest mural, la figura de Mae Jemison se suma a un projecte que ja ha rendit tribut a dones de referència mundial en l’àmbit de la ciència com Margarita Salas, Anna Lluch, Jane Goodall, María Blasco o Ada Lovelace, entre d’altres. El projecte “Dones de ciència” continuarà creixent al llarg d’aquest 2021, amb la col·laboració novament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.