La soca del coronavirus que es va detectar el maig de l’any passat a l’estat de Califòrnia s’ha convertit en un autèntic malson, ja que, no només es propaga més fàcilment que les seues predecessores, sinó que també resisteix als anticossos generats per les vacunes contra la COVID-19 o per les defenses per infecció prèvia, i està associada a casos greus i morts, segons investigadors de la Universitat de Califòrnia.

“El dimoni ja està ací”, així l’ha descrita el viròleg Charles Chiu, professor de Medicina d’aquesta universitat i encarregat de dirigir l’equip de genetistes, epidemiòlegs, estadístics i altres científics d’aquest centre que han desenvolupat una anàlisi sobre aquesta nova variant, que ha rebut el nom de B.1.427/B.1.429. “Tant de bo fora tot diferent. Però la ciència és la ciència”, ha sentenciat Chiu en el periòdic Los Angeles Times.

Aquesta soca, que s’ha convertit en la dominant en aquest estat de l’oest dels Estats Units, ha de considerar-se, en opinió d’aquests experts, una “variant de preocupació”, com ja ho són la britànica, la sud-africana i la brasilera.

Un escenari de malson

Per a Chiu, la força d’aquesta nova variant del SARS-CoV-2 pot portar al que el considera un “escenari de malson”, perquè, a més de ser resistent a les vacunes, la soca californiana i la britànica poden circular en la mateixa població i això podria suposar una tornada a l’augment dels contagis i de les morts, però és que, a més, aquest científic obri la porta al fet que aquestes dues variants del virus puguen infectar una mateixa persona, “intercanvien les seues mutacions i creen una soca encara més perillosa d’aquest virus”.

Segons mostra un estudi que s’ha dut a terme als laboratoris de la Universitat de Califòrnia, en comparació amb les persones infectades amb altres soques de coronavirus, les infectades amb la soca de Califòrnia tenien càrregues virals dues vegades més altes a la nasofaringe, cosa que fa més probable que cada infectat transmetera el virus a més individus.

La nova soca és més resistent a la vacuna