L’alcalde de Rafelbunyol, Fran López, es mantindrà en el seu càrrec malgrat haver infringit el protocol sanitari i haver-se vacunat contra el coronavirus juntament amb els residents i sanitaris de la residència Verge del Miracle. Així ho ha comunicat en el Ple extraordinari que va demanar l’oposició i que, finalment, va ser convocat d’ofici pel secretari de l’Ajuntament, amb un únic punt: debat i votació de la proposició de reprovació de Francisco López López com a alcalde de l’Ajuntament de Rafelbunyol, proposta que ha sigut rebutjada amb els vots en contra de l’alcalde mateix i dels sis regidors del PSPV –que governen en majoria absoluta– i els vots a favor de la regidora de Ciutadans, els dos regidors de Compromís i els tres del PP.

L’alcalde ha admés que vacunar-se sense pertànyer a cap grup de risc i aprofitant la seua visita a la residència Verge del Miracle, la primera de tota la Comunitat a aplicar la vacuna, “va ser una decisió no encertada, però que res té a veure amb la gestió de l’Ajuntament. És per això que, encara que continue lamentant el que va passar i continuaré demanant disculpes, em dec als veïns i a les veïnes i al fet que el projecte que es va votar en les urnes continue vigent”.

López ha explicat que la seua presència a la residència es va deure a la necessitat de coordinar tot l’operatiu de seguretat i mediàtic, atés que ell ostenta la condició de màxim responsable de la gestió de la residència municipal. I que la seua decisió de vacunar-se va ser perquè l’equip de vacunació li va dir que la dosi sobrant es tiraria al fem. “Vaig arribar a les 15.30 hores a la residència per a acomiadar i agrair l’esforç de l’equip de vacunació i em van dir que havia sobrat una dosi i que l’anaven a tirar, perquè una vegada diluïda només tenia una vigència de 2 hores. Encara que al principi vaig dir que no, després, en dir-me que es malgastaria una vacuna, vaig canviar d’opinió”, explica.

Unes explicacions que no han satisfet l’oposició, que ha demanat a l’alcalde en cada una de les seues dues intervencions “que se’n vaja, perquè Rafelbunyol deixe d’estar en el mapa de la vergonya per tindre el primer alcalde vacunat d’Espanya” i per infringir no només el protocol de vacunació, sinó també el sanitari, que establia que cap persona no resident ni treballadora podia accedir a la residència, i ell ho va fer, fet pel qual la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha obert una investigació.

“Que li quede clar que no sobren vacunes, falten vacunes. Vosté, aprofitant la seua condició com a president de la residència i com a alcalde, va vulnerar la normativa quan va entrar a la residència i va posar en risc els residents. I, a més, va infringir el protocol de vacunació. Les normes són per a tots iguals i, com a màxim responsable, hauria de donar exemple i dimitir”, va assenyalar la regidora de Cs, Asunción García Botet.

Més dur va ser el portaveu del PP, Miguel Saborit, que va assegurar que era evident que l’alcalde no dimitia “perquè s’aferra als 46.000 euros anuals del seu sou. No hi ha una altra explicació, després que el seu partit, tant des de Ferraz com Ximo Puig, haja demanat la dimissió dels càrrecs públics que s’hagen vacunat”.

Per al regidor de Compromís, Mario Carrera, al greu incompliment de la normativa sanitària per part de l’alcalde cal afegir-li “la falta de transparència. Hui no es tracta d’un ple contra Fran López, sinó contra l’alcalde, que s’ha amagat per a no donar explicacions. Ha optat pel silenci; si no haguera sigut per la premsa, no ens n’haguérem assabentat. Ha abusat del seu càrrec i ha oblidat la seua vocació de servei públic per motivacions personals”.

L’informe de Salut Pública

Fran López, en la seua explicació dels fets, s’ha basat en l’informe emés des de Salut Pública en el qual s’informava que la vacunació de Fran López es devia al fet que “es mancava d’instruccions específiques per part de la Conselleria sobre com actuar amb les dosis sobrants”. Tot això, malgrat que l’informe va ser reprovat per la Conselleria de Sanitat i va provocar la dimissió de la directora de Salut Pública de València, Elvira Mensat.