És parlar de la vacuna AstraZeneca i assalten els dubtes sobre els efectes secundaris i les possibles reaccions adverses. I és que no és la primera vegada que AstraZeneca resulta poc eficaç, com es va evidenciar després que Sanitat descartara administrar aquesta vacuna contra el coronavirus als majors de 80 anys.

No és l’únic col·lectiu al qual no se li administrarà AstraZeneca, aquesta vacuna tampoc està indicada actualment en xiquets. L’EMA va acordar amb la companyia un pla per a fer assajos de la vacuna en xiquets en una fase posterior.

Fins i tot la prestigiosa viròloga Margarita del Val va llançar, en el seu moment, un missatge de cautela davant de l’efectivitat d’aquesta vacuna. Considerava més prudent esperar per a vacunar amb les dosis d’aquesta farmacèutica a majors, perquè les últimes dades mostrades pel laboratori “són dolentes”.

Abans de vacunar-se d’AztraZeneca, és recomanable prendre un paracetamol per a anar preparant l’organisme, perquè és recurrent que, passades unes hores, comencen a aflorar els temuts efectes secundaris de la vacuna COVID. De fet, Sanitat apunta, en una guia per a la vacunació, continuar prenent 1 gram de paracetamol cada 6 hores durant les primeres 24 hores.

Amb AstraZeneca, és habitual començar a notar efectes secundaris 24 hores després de l’administració de la vacuna. Els símptomes més comuns són els calfreds i la fatiga. Segons expliquen els sanitaris, quan s’administra la vacuna, la majoria d’aquestes reaccions són d’intensitat lleu o moderada i desapareixen pocs dies després de la vacunació.

Les reaccions adverses més freqüents de la vacuna d’AstraZeneca

  • Inflamació en el lloc de la injecció (60 % dels casos)
  • Cefalàlgia i fatiga (50 % dels casos)
  • Miàlgies i malestar (40 % dels casos)
  • Sensació febril i calfreds (38 % dels casos)
  • Artràlgies i nàusees (20 % dels casos)
  • Febre que ronda els 38º (7 % dels casos)