La soca californiana, a la qual un prestigiós científic estatunidenc va qualificar “del dimoni”, ja ha arribat a Espanya. Segons ha informat el Ministeri de Sanitat, s’han detectat ja els sis primers casos, en un cribratge aleatori, d’aquesta variant que ha rebut el nom de B.1.429, segons informa el Ministeri en l’últim “Informe sobre la situació epidemiològica de la variant B.1.1.7 de SARS-CoV-2 i altres variants d’interés”.

Què és la soca californiana

Cal recordar que la soca del coronavirus que es va detectar el mes de maig de l’any passat a l’estat de Califòrnia s’ha convertit en un autèntic malson, ja que, no només es propaga més fàcilment que les seues predecessores, sinó que també resisteix als anticossos generats per les vacunes contra la COVID-19 o per les defenses per infecció prèvia, i està associada a casos greus i morts, segons investigadors de la Universitat de Califòrnia.

De fet, un estudi dels laboratoris de la Universitat de Califòrnia mostra que, en comparació amb les persones infectades amb altres soques de coronavirus, les infectades amb la soca de Califòrnia tenien càrregues virals dues vegades més altes a la nasofaringe, la qual cosa fa més probable que cada infectat el transmetera a més individus. És tanta la preocupació per aquesta variant que el viròleg i professor de Medicina en aquesta universitat, Charles Chiu, va descriure l’aparició d’aquesta nova variant com “el dimoni ja està ací”.

Aquesta soca ha passat a formar part de les variants d’interés i que es mantenen sota vigilància a Espanya. En total, n’hi ha 10, després que el Ministeri n’haja afegit tres més a la llista d’interés: la de Nova York, una altra originada a Uganda i una última expandida a Portugal, de les quals no consten positius al nostre país.

La soca californiana provoca una càrrega viral el doble d’alta