La incipient aparició d’una quarta onada de coronavirus, que està prevista per a finals de març, segons la prestigiosa científica del CSIC Margarita del Val, ha impulsat les autoritats sanitàries a prendre mesures amb antelació per a intentar frenar la possible explosió de contagis i morts que, segons la viròloga, s’equipararà amb la de la tercera onada, superada recentment. El fet que la desescalada haja començat a instaurar-se (cal recordar que aquest és el primer cap de setmana en el qual s’alça el tancament perimetral de les ciutats de més de 50.000 habitants de la Comunitat Valenciana i en el qual estan obertes les terrasses dels bars), preocupa les administracions. El temor és que aquesta flexibilització de les mesures anti-COVID genere un augment de les infeccions que acaben d’“explotar” en l’última setmana d’aquest mes i que el creixement a mitjan abril siga desproporcionat, tal com va ocórrer després del Nadal.

Fins ara, el Ministeri de Sanitat ha impulsat el tancament perimetral i la reducció dels contactes per Setmana Santa perquè considera que el moment és “absolutament crític” per a evitar una quarta onada.

De moment, les executives autonòmiques han decidit alliberar un poc de pressió però, com a prevenció i a fi d’intentar conscienciar els ciutadans, han apostat per mantindre algunes restriccions.

Mesures per a evitar la quarta onada

Per a seguir en la línia de descens d’infeccions i morts pel SARS-CoV-2 en el qual es troba la Comunitat Valenciana, es mantenen les mesures següents:

1. El tancament perimetral autonòmic: no es podrà entrar o eixir de la Comunitat Valenciana excepte en els casos previstos fins ara.

2. El toc de queda: de moment, tothom haurà de romandre a la seua casa des de les 22.00 i fins a les 06.00 hores.

3. Les reunions en el domicili: aquestes segueixen reduïdes als nuclis de convivència.

Però per a aconseguir que la bona marxa de les dades es mantinga, és necessària la implicació de tots i cada un dels membres de la societat, així que és essencial mantindre les mesures sanitàries recomanades:

  • Ús de la mascareta: els seus beneficis per a evitar possibles contagis en l’àmbit social és tan gran que l’executiu autonòmic no dubta a establir l’ús de la mascareta amb caràcter “obligatori en la via pública, en els espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic, deslligat del manteniment de la distància física interpersonal”; és a dir, és igual si podem mantindre o no la distància de seguretat: la mascareta cal portar-la posada sempre, si volem romandre protegits enfront del coronavirus. I només llevar-se-la quan s’estiga consumint a la terrassa d’un bar o restaurant.
  • Ventilar els espais tancats: la proximitat de les dates festives portarà la gent a gaudir d’activitats en grup (cal recordar que ara el nombre de persones que poden reunir-se a l’aire lliure és de quatre), no s’anul·laran els plans programats i la meteorologia no serà la millor, així que els espais tancats seran probablement el lloc de reunió. Margarita del Val insisteix que la població en general està molt preocupada per les mascaretes i per com portar-les ben ajustades, mentre “descura la ventilació de les cases”. De fet, subratlla que “la principal font de contagi del virus en els mesos d’hivern s’acumula en els aerosols”, perquè “en 10-15 minuts” pot produir-se un contagi de coronavirus en un lloc mal ventilat. “Això ho estem fent malament”, insisteix, “excepte en alguns àmbits com la docència i en unes certes empreses”.
  • Evitar els viatges innecessaris: si bé és cert que els tancaments autonòmics seran una important mesura dissuasiva per a fer turisme, hi ha excepcions que permetran abandonar l’autonomia. Així, doncs, si no és estrictament necessari, millor no eixir.

Porta d’Urgències de l’Hospital La Fe de València