El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica, aquest dimecres, l’ordre ministerial per la qual s’estén, des del passat 20 de març, l’autorització d’explotació de la central nuclear de Cofrentes fins al 30 de novembre de 2030, data en la qual es fixa el tancament definitiu d’aquesta.

La data de clausura està en línia amb el protocol aprovat respecte al calendari de cessament d’explotació per a les centrals nuclears espanyoles en funcionament i el Pla nacional integrat d’energia i clima (2021-2030). Aquest protocol preveu el tancament ordenat del parc nuclear entre 2027 i 2035.

Prèviament a l’aprovació de l’ordre, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va emetre un dictamen favorable a la sol·licitud de renovació de l’autorització per a produir electricitat, presentada pel seu titular, Iberdrola Generación Nuclear, el 27 de març de 2020. Segons el que es disposa en la legislació, es va aprovar, mitjançant una ordre ministerial, que la planta valenciana continue operant durant aquesta dècada, després de donar tràmit d’audiència als interessats.

L’autorització d’explotació faculta Iberdrola a posseir i emmagatzemar, a la central valenciana, elements combustibles d’urani lleugerament enriquit, d’acord amb els límits i les condicions tècniques contingudes en l’estudi de seguretat de la recàrrega de cada cicle i amb els límits i les condicions associades a les autoritzacions específiques d’emmagatzematge de combustible fresc i irradiat.

Així mateix, Iberdrola podrà operar la central fins a la potència tèrmica de 3.237 MWt i posseir, emmagatzemar i utilitzar els materials radioactius, les substàncies nuclears i les fonts de radiació necessàries per a l’explotació de la instal·lació.

La renovació de l’autorització d’operació de Cofrentes ha rebut l’oposició de partits com Compromís i Unides Podem, a més de col·lectius ecologistes, que reclamaven el tancament de la central nuclear.