El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que no prorrogarà l’estat d’alarma una vegada que aquest expire el pròxim 9 de maig. “Volem que el 9 de maig siga el punt final a l’estat d’alarma i en això treballem”, ha afirmat Sánchez en una roda de premsa al palau de La Moncloa. L’anunci del president del Govern xoca amb els temors d’una quarta onada de la pandèmia de coronavirus, ja que la fi d’aquest mecanisme constitucional revocarà les restriccions de circulació de les persones que van entrar en vigor el passat 25 d’octubre i que les comunitats autònomes han aplicat en funció de l’evolució dels indicadors sanitaris en cada territori.

De fet, la fi de l’estat d’alarma suposarà, entre altres coses, la fi també del toc de queda per a limitar la mobilitat en horari nocturn i els tancaments perimetrals de comunitats autònomes, províncies o municipis, així com els confinaments de determinades àrees.

Noves eines per al Consell Interterritorial

Sánchez ha explicat que, una vegada que decaiga l’estat d’alarma, les mesures que s’hagen d’adoptar per a combatre qualsevol rebrot de la malaltia es prendran en el si del Consell Interterritorial, en el qual participen el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes.

Al seu judici, el sistema de cogovernança aplicat en els últims mesos ha sigut efectiu davant de les diferents onades de la covid-19 i ha comptat amb l’aval de la justícia en els pronunciaments que ha dictat davant de les reclamacions que s’han presentat contra determinades mesures restrictives.

“Esperem que la realitat epidemiològica i el procés de vacunació, que s’accelerarà molt, ens donen les suficients eines per a continuar responent amb eficàcia a aquesta pandèmia”, ha confiat el cap de l’executiu.

L’estat d’alarma va entrar en vigor el 25 d’octubre per un període de dues setmanes i, abans de concloure, es va acordar una pròrroga de sis mesos, fins al 9 de maig, per a evitar votacions periòdiques al Congrés.

Aquesta mesura va rebre el suport de PSOE, Unides Podem, Cs, ERC i PNB, mentre que el PP s’hi va abstindre.

Al començament de la pandèmia, l’executiu ja va decretar l’estat d’alarma el 14 de març i, després de diverses pròrrogues, aquest va decaure el 20 de juny.