El president de Mercadona, Juan Roig, ha assegurat que la companyia va multiplicar les seues vendes per 2,5 durant els primers dies de la pandèmia del coronavirus, el mes de març de 2020. Roig, que ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa anual en la qual presenta els resultats de la companyia en l’exercici anterior, també ha comentat, hui, que la firma de supermercats, des del primer moment, tenia clar que la dicotomia entre salut i economia “és com respirar i menjar”. El benefici net de la companyia en 2020 ha continuat creixent, malgrat la pandèmia. En l’últim exercici, Mercadona ha guanyat 727 milions , un 17 % més que l’any anterior.

L’acte s’ha retardat un mes de les seues dates habituals per canvis en el sistema informàtic de la cadena i s’ha celebrat, per primera vegada, de manera mixta (presencial i telemàtica), precisament per la situació sanitària, un escenari en el qual Roig ha defensat que Mercadona ha pres “decisions valentes” malgrat la “por” i la incertesa que imperaven en els primers dies, en els quals no se sabia molt bé que calia fer.

Roig ha especificat, també, que l’any passat les vendes es van elevar a 26.932 milions, un 5,5 % més que en 2019 i que el canal en línia ja és rendible. De la mateixa manera, ha anunciat que aquest any finalitzarà amb un total de 1.200 botigues de Mercadona ja reformades en el format eficient i que, en 2020, es va habilitar la secció “A punt per a menjar” en 650 botigues.

Sobre el negoci en línia, el president de Mercadona ha assegurat que la facturació d’aquest canal ja és de 176 milions d’euros i que actualment compta amb 1.400 persones en plantilla.

Sobre els productes frescos que es poden trobar als supermercats, Roig ha manifestat: “Ens falta més qualitat en Mercadona, en producte Hacendado i en productes frescos”; per a això la companyia està buscant proveïdors especialistes a Espanya i a tot el món, per a oferir la qualitat que el client vol tant en aquests productes com en el servei “A punt per a menjar”.

“El client vol qualitat. Hem d’estar pensant tot el sant dia en la qualitat”, que és el que marcarà el futur de l’empresa, ha assegurat.

Roig ha descartat que Mercadona vaja a entrar en una guerra de preus, perquè, en la seua opinió, cal centrar-se en la qualitat (“tindre una grandíssima qualitat al millor preu possible”, ha dit). Per això, ha assegurat que la cadena de supermercats “no entrarà en la guerra de preus, entrarà en la guerra de la qualitat”, tant a les seues botigues a Espanya com a Portugal.

A més, continuarà amb la seua política de no fer ofertes, perquè “el millor és saber quins preus tenim” i ha insistit que la qualitat és “molt difícil d’aconseguir” i de mantindre.

En aquest aspecte, ha recordat que l’acord que té Mercadona amb els seus proveïdors és indefinit sempre que hi haja col·laboració, el producte tinga seguretat alimentària i qualitat i es done servei, el preu siga competitiu, totes dues parts guanyen diners i el col·laborador siga una empresa socialment responsable.

La pandèmia li ha eixit “cara” a la cadena, que ha perdut 0,5 punts de quota de mercat, tant per la pèrdua de turistes com perquè “alguns competidors ho han fet millor”, ha admés Roig. Encara així, Mercadona seguirà avant amb els seus propis mitjans i “sense demanar ajudes” a les administracions “perquè, si no, perds agilitat”, ha apuntat.

En aquest últim apartat tecnològic, Roig ha destacat que ara tenen “una de les millors pàgines web” en grans ciutats com València, Barcelona o Madrid, on té bloc logístic, i la resta anirà canviant. Amb això, i també impulsades per la pandèmia, les vendes en línia s’han duplicat al llarg d’aquest exercici, encara que suposen l’1 % de les seues vendes totals, el 4 % a les ciutats amb els “ruscos”.

Mercadona i la pandèmia del coronavirus: bons resultats

Durant la pandèmia, l’empresa va organitzar onze comités de direcció extraordinaris en trenta dies per a prendre 100 mesures i invertir 200 milions d’euros per a comprar mascaretes, guants i ulleres per a tota la plantilla. També mampares.

Així mateix, Juan Roig, president de Mercadona, ha destacat hui que els 1.639 supermercats van estar oberts tots els dies.

El president de Mercadona va destacar la inversió que la companyia ha fet en la seua plantilla i a millorar les seues condicions. S’han creat 5.000 ocupacions noves en 2020. L’informe anual de la companyia revela que el 62 % de la plantilla són dones. Hi ha 1.995 directives, xifra que suposa el 45 % del total.

Mateixa responsabilitat, mateix sou

La companyia fa seua la màxima de “mateixa responsabilitat, mateix sou” a l’hora de garantir la igualtat de tots els treballadors. En aquest sentit, Roig subratlla que el salari és un 20 % superior a la mitjana del sector i que s’ha repartit una prima de 409 milions d’euros entre els seus treballadors.

Tributació a Espanya

Els bons resultats de la companyia també tenen la seua contrapartida en la tributació. En 2020, la contribució de Mercadona a les arques públiques, per mitjà d’impostos, va ascendir als 1.901 milions d’euros.

Inversions per a la societat

A més del múscul inversor de la companyia, Hortensia Herrero destinarà 100 milions d’euros del seu patrimoni personal en 2021 a Marina d’Empreses i les seues fundacions de l’esport, la cultura i el benestar. En aquest sentit, Roig ha anunciat que, l’exercici 2020, s’han invertit 1.500 milions d’euros i que la previsió fins a 2023 és completar un paquet de mesures que superarà els 10.000 milions d’euros per a transformar l’empresa entre 2018 i 2023.

A més, el president de Mercadona ha destacat el retorn i l’ampliació de la secció “A punt per a menjar”, que va haver de tancar durant sis mesos amb la irrupció de la pandèmia i que ara reprén amb vista a créixer i a “velocitat de creuer”. Encara així, en 2020, es va instal·lar aquesta secció en 650 botigues, amb una inversió de 170 milions d’euros.

Roig ha admés que al servei “A punt per a menjar” li han eixit més competidors en aquest temps amb l’augment del take away i el delivery, però persisteix en la seua aposta per la secció i augura que la cuina continuarà reduint-se a les cases i que el supermercat es convertirà en “Mercaurant”.

“Som sector essencial, ja hauríem d’estar vacunats”

Roig ha lamentat que no s’haja considerat els treballadors dels supermercats com a “sector essencial” per a la vacunació contra la covid-19. “Som sector essencial, ja hauríem d’estar vacunats”, ha reivindicat.

Per a l’empresari valencià, es va fer “bé” quan es va declarar com a essencial un sector com aquest, amb 2,3 milions de persones. “Nosaltres, que ens gitàrem el dia 9 (de març) sent venedors d’aliments, passàrem a ser d’un nivell superior, que érem sector essencial; en les vacunes, ens han respectat menys, en la resta ens han declarat sector essencial”, ha apuntat.

En la seua opinió, “som sector essencial, ja hauríem d’estar vacunats”, però com “prompte ja estarem tots vacunats, ja no val la pena la discussió perquè el tema ja està passat”, ha conclòs.