L’Ajuntament de Potries ha tornat a situar-se al capdavant de l’aposta per la ruralitat i l’agricultura amb la celebració, un any més, de la Jornada de Lluita Llauradora i Responsabilitat Social.

Enguany s’ha celebrat la cinquena edició d’aquestes jornades que l’Ajuntament organitza, des del 2016, cada 17 d’abril, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Lluita Llauradora.

En aquesta edició, sota el lema “Ecofeminisme. Un món més just i sostenible”, els municipis que van ser convidats per a participar-hi van ser València, Gandia i Godella. Com a representants de cada municipi, hi van acudir el regidor d’Alimentació Sostenible i Horta de València, Alejandro Román; l’alcaldessa i regidora d’Agricultura de Godella, Eva Sanchis; i la regidora de Gestió del Territori, Patrimoni Cultural i Agricultura de Gandia, Alícia Izquierdo.

L’Ajuntament de Potries va voler comptar amb aquests consistoris “per la seua aposta per l’agricultura, la sostenibilitat i l’apoderament dels llauradors i llauradores per mitjà de les polítiques dels ajuntaments i dels consells agraris municipals”.

Després de la trobada, l’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, va destacar “l’oportunitat que suposen aquestes jornades per a poder compartir experiències, coneixement i iniciatives” en l’àmbit de l’agricultura, i va posar com a referència l’aposta que es fa a València i a Godella pels mercats de venda directa, per potenciar els aliments frescos i sans, acurtar els canals de comercialització i reduir la petjada de carboni, entre altres aspectes.

Per a l’Ajuntament de Gandia, les jornades han servit d’aparador per a mostrar un projecte local ambiciós però amb un impacte comarcal, impulsat per la Regidoria de Gestió del Territori de Gandia. Es tracta de la iniciativa de la recuperació agrícola de la Torre dels Pares.

Alícia Izquierdo va explicar que, amb el projecte, volen convertir l’espai en un lloc de referència, una espècie de parc agrícola atractiu on fer visites escolars i de la ciutadania en general. A més, va afegir que es pretén que siga un punt de referència de l’agricultura valenciana des de l’àmbit de la sostenibilitat. També amb aquest projecte, segons va expressar la regidora, pretenen donar a conéixer la història de l’agricultura i el cultiu al llarg de la història del territori valencià.

Les jornades de Potries s’han convertit en un pol de divulgació i formació, amb xarrades i col·loquis, tallers i activitats en què es posen en comú experiències de tot el món i, al mateix temps, es dona suport a totes les persones que continuen dedicant-se a l’agricultura.

Enguany s’han celebrat des d’una “mirada violeta”, ecofeminista i amb perspectiva de gènere per a posar de manifest que, fins i tot en els moments de crisis, és important reivindicar els drets de les dones i la igualtat.