Una nova condemna contrària als interessos municipals ha arribat a l’Ajuntament de Xàbia. I, una vegada més, és en la zona de la Granadella.

El Tribunal Suprem ha rebutjat l’últim recurs i ha confirmat la condemna de l’Audiència Provincial d’Alacant que obliga el consistori a iniciar un nou expedient d’infracció urbanística per les obres realitzades en un dels restaurants de la Granadella, una zona considerada de protecció especial.

En la interlocutòria, a la qual ha tingut accés Levante-EMV, la màxima instància judicial rebutja el recurs de l’Ajuntament i de la propietat pel mateix motiu, “no citar amb claredat la concurrència d’alguns dels supòsits que permeten apreciar-hi l’interés cassacional objectiu i la conveniència d’un pronunciament” del Suprem. A més, els imposa les costes processals i cada una de les dues parts hauran de desemborsar un total de 2.000 euros.

Els fets es remunten a 2020, quan la sala contenciosa administrativa del TSJCV va revocar la sentència de l’Audiència Provincial, en la qual s’estimava ordenar a l’Ajuntament la conclusió del procediment de restabliment de la legalitat urbanística per unes obres realitzades al local. I, a més, instava a reiniciar un expedient, ja que la il·legalitat no prescriu.

Igualment, exigia al consistori exercir les seues competències en matèria de llicències d’activitat “a fi de depurar les irregularitats detectades en l’informe d’inspecció”.

Davant del Suprem, Vicente Ortolá Bas, que va ser regidor d’Urbanisme entre 1999 i 2003, va defensar que els recursos no havien d’atendre’s i que la interlocutòria del jutge de l’Audiència Provincial era vàlida.

Aquesta és la segona ocasió en la qual Ortolá aconsegueix imposar-se a l’Ajuntament per decisions urbanístiques en els habitatges i negocis del carrer del Tio Catalá a la Granadella de Xàbia. Una zona que és considerada, en el pla general d’ordenació vigent, d’especial protecció i que perd aquesta condició en el document urbanístic que està elaborant l’Ajuntament des de fa ja més de deu anys.

A finals de l’any passat, va transcendir una altra interlocutòria en la qual el resultat era el mateix. Rebuig al recurs amb els mateixos arguments, condemna a l’Ajuntament i ordre de reactivació de l’expedient d’infracció urbanística.

De fet, el passat 26 de març, mitjançant un decret, la regidora d’Urbanisme, Isabel Bolufer, va ordenar la reobertura de l’expedient d’infracció d’urbanística contra un d’aquests locals, en compliment de la sentència que es va notificar a l’Ajuntament al desembre.