Tothom vol vindre aquest cap de setmana a la Comunitat Valenciana. Fins i tot una cria de balena grisa de més de 6 metres de longitud. A primera hora del matí, el Club Nàutic de Cullera alertava de l’albirament d’una enorme cria de cetaci en la desembocadura del riu Xúquer.

Durant poc més de tres hores, aquest exemplar de balena grisa s’ha endinsat en el llit del riu. Ha arribat pràcticament a l’últim pont que el creua i, segons ha pogut comprovar un equip de biòlegs, ha estat menjant. Aquest comportament és habitual en aquesta espècie. Va a la recerca de grans quantitats d’aliment i, quan detecta un corrent fort i ric en nutrients, s’hi endinsa per a menjar. Quan s’adona que és aigua dolça i no salada, fa mitja volta i torna a la desembocadura i a la mar.

L’albirament ha sigut tota una sorpresa per als pescadors i veïns de Cullera. Segons ha pogut esbrinar aquest periòdic, la cria ha sigut albirada prèviament a Nàpols i al delta de l’Ebre. És un exemplar jove que pot haver-se vist desorientat pel desglaç dels pols i que, segons alguns experts, podria estar anant a l’estret de Gibraltar.

La cria de balena grisa

En aquest sentit, el grup de biòlegs que hi ha acudit després de rebre la telefonada per l’albirament insisteix en la necessitat d’avisar el 112 en cas de tornar a veure la cria. És un exemplar jove que podria quedar encallat. Estan notificant a tots els clubs nàutics i ports de la zona que la cria de balena continua el seu descens cap al mar d’Alborán i Gibraltar.

Aquesta espècie de balena no és pròpia ni del Mediterrani ni de l’Atlàntic. El seu hàbitat natural es troba en l’oceà Pacífic i l’Índic.

En cas d’albirament de la cria, els biòlegs demanen evitar acostar-se i interaccionar amb l’animal, mantindre una trajectòria paral·lela i alentir o mantindre el motor en neutral.