L’Ajuntament de València ha finalitzat les obres de rehabilitació de la casa natalícia de sant Vicent Ferrer, al carrer de la Mar. Les obres han solucionat els problemes estructurals, constructius i d’humitat que patia l’edifici. La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha assegurat que “es tracta d’un projecte molt emblemàtic i molt important per a l’equip de govern, perquè està estretament lligat a la cultura i la identitat de la ciutat de València”.

La casa natalícia de sant Vicent Ferrer torna a la llum

La casa natalícia de sant Vicent Ferrer, coneguda popularment com a pouet de sant Vicent, és la casa pairal de la família Ferrer i va ser adquirida per la ciutat en 1573. Reedificada quasi íntegrament en 1677, ha sigut alterada al llarg del temps per diverses intervencions i reconstruïda en el segle XX per l’arquitecte Vicente Valls, seguint els cànons del gòtic civil valencià. Hi destaca la composició dels dos cossos articulats per una torre amb merlets, així com la decoració ceràmica del pouet, que data del segle XVIII.

La casa natalícia de sant Vicent Ferrer torna a la llum

La intervenció integral de la casa natalícia de sant Vicent Ferrer ha coincidit amb el sis-cents aniversari de la mort del sant valencià. Les obres han tingut un cost de 410.488 euros, dels quals el Ministeri d’Hisenda n’ha aportat 75.000, mitjançant el pla d’inversions financerament sostenibles.

La casa natalícia de sant Vicent Ferrer torna a la llum

L’execució ha permés palesar les patologies que patia la casa. Així, s’hi han pogut detectar greus problemes de l’estructura de la coberta, tant per putrefacció com per l’atac de xilòfags, igual que en l’enllistonat de la coberta que recau al carrer de la Mar. Per aquests motius, s’ha instal·lat un sistema antitèrmits amb esquers inhibidors del creixement, de manera que es puga assegurar el manteniment de l’edifici a llarg termini.

La casa natalícia de sant Vicent Ferrer torna a la llum

Per a solucionar els problemes d’humitat per capil·laritat detectats en el semisoterrani, s’ha optat per realitzar perforacions de drenatge, instal·lar un sistema de control d’humitats i millorar la ventilació dels espais.

Quant a la volta neogòtica, que data del segle XVII, s’ha desmuntat i reconstruït el revestiment d’estuc de calç de la plementeria més pròxima a l’arc toral. Igualment, s’ha netejat i fixat el revestiment d’or de 23 quirats, que es trobava en un estat de conservació acceptable, encara que patia despreniments i clivelles en algunes zones. La intervenció s’ha completat amb una instal·lació contra incendis que inclou detectors de fum, detectors òptics, polsadors manuals i sirenes.

Segons Luisa Notario, “l’objectiu d’aquesta actuació era rescatar un edifici del segle XV respectant el valor i el simbolisme d’aquest espai”. “Aquest govern ha fet una aposta molt important pel patrimoni de la ciutat i la rehabilitació de la casa on va nàixer sant Vicent Ferrer està molt unida a la identitat del poble valencià”, va dir la regidora, que va destacar “la recuperació de la volta de la capella principal, que estava tapada i que té una gran significació per a aquest edifici”.

La finalització dels treballs de restauració de la casa natalícia de sant Vicent Ferrer ha permés recórrer les seues principals estades, com la capella principal, amb la volta alliberada, i el pouet, així com les peces artístiques i les ceràmiques que omplin l’edifici.