El Consell del Botànic va passar, ahir, de les paraules als fets. Ja ho havia fet amb l’ofensiva judicial contra el Govern en defensa del transvasament Tajo-Segura, però ahir els principals responsables de la Conselleria d’Agricultura, Mireia Mollà, de Compromís, i el secretari autonòmic, Roger Llanes, van participar en la manifestació per a exigir la continuïtat dels cabals que provenen del Tajo.

El transvasament és una infraestructura vital per al manteniment de l’activitat agrícola a les comarques alacantines i el Consell va decidir prendre part en la manifestació, en coherència amb les decisions de defensar el transvasament en els tribunals, on ha presentat fins a 39 recursos des de 2015, l’últim a l’abril.

A més, el Botànic frena l’intent del PP d’abanderar el discurs de l’aigua. Els populars, que van traure abundant rèdit electoral de la defensa dels transvasaments en temps de Rodríguez Zapatero a La Moncloa, van desembarcar ahir a Madrid, amb l’aspirant al lideratge autonòmic del partit, Carlos Mazón; el número dos nacional, Teodoro García Egea; i nombrosos diputats, a més del president de Múrcia, Fernando López-Miras. També es van sumar a la protesta càrrecs de Vox.

Tots ells van acusar el Consell de girar l’esquena als regants alacantins i de permetre que el Govern de Sánchez deixe Alacant sense aigua. El portaveu d’Agricultura, Miguel Barrachina, va assegurar que milers de famílies d’Alacant, Múrcia i Almeria perdran la seua ocupació “i els nostres agricultors hauran de tancar les seues activitats per aquesta retallada”, va dir.

El president, Ximo Puig, que ja va dir que el transvasament és irrenunciable, va assegurar ahir que és necessari buscar la fórmula que garantisca “l’aigua per sempre”, amb garanties i sostenibilitat.

Mollà va assegurar que és una obligació moral defensar una causa justa al costat dels regants de la Comunitat Valenciana i va rebutjar la retallada de cabals. “Nosaltres en fem un ús racional i modernitzat per a oferir grans productes”, va assenyalar.

“No es repetirà un altre ‘aigua per a tots’, el PP no tornarà a patrimonialitzar la defensa de l’aigua”, va assegurar ahir una font del Govern autonòmic.

Els populars han posat el transvasament en el centre del debat per a tractar de fer desgastar el Consell després que el Govern de Sánchez anunciara la seua intenció de reduir el volum transferible en el transvasament Tajo-Segura (quan estiga en nivell 2) i augmentar els cabals ecològics del Tajo.

No obstant això, el director general de l’Aigua, el valencià Teodoro Estrela, va negar que el Govern vulga posar “fi” al transvasament Tajo-Segura.

“No és la fi del transvasament”

Segons Estrela, el que es busca és donar-li més estabilitat i que, al llarg de l’exercici, els beneficiaris tinguen la mateixa quantitat però repartida d’una altra manera. “La proposta per a modificar les regles del transvasament en cap cas posa fi a la transferència hídrica”, va afirmar. L’objectiu del Govern, va afegir, és evitar que, com ocorre ara, el sistema es trobe més de la meitat del temps en situació excepcional i estabilitzar les entregues.