El Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts l'Avantprojecte de llei orgànica de lluita contra el dopatge en l'esport, que adequa la norma al Codi Mundial en vigor des del gener passat i busca un sistema més efectiu i més just.

El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, va assegurar que es tracta d'una "llei necessària perquè està vinculada a la traducció del Codi, perquè completa el nostre model de l'esport vinculat a la idea de drets i valors".

"L'hem portada en segona volta, ho vam fer en primera a l'octubre, i ve a reforçar, abans dels Jocs Olímpics, el fet de posar en valor l'esport com un dret i una pràctica associada al benestar. És fruit d'un diàleg intens entre els ministeris i ha completat tot el procediment d'elaboració per a arribar a bon port i que siga consensuada", va indicar.

Rodríguez Uribes va repassar algunes de les novetats que presenta la norma, com la classificació dels esportistes en tres nivells de pràctica: internacional, nacional i aficionat, als quals corresponen diferents règims sancionadors.

Això evita imposar als aficionats sancions amb conseqüències que no es corresponen amb la pràctica esportiva real dels ciutadans.

També incorpora la figura de les "persones protegides", que són els menors i aquelles persones mancades de capacitat jurídica o d'obrar. Aquestes tenen un règim sancionador adaptat i poden quedar exemptes de la publicació de les seues sancions.

La llei preveu sancions més greus per a aquells que els administren substàncies dopants, o els impliquen o intenten fer-ho en el tràfic d'aquestes.

El text redueix les sancions en casos de dopatge si es demostra que aquests són a causa de productes contaminats i defineix les "substàncies d'abús", que són aquelles de les quals la societat abusa en contextos diferents dels esportius.

Aquestes substàncies també tenen un règim sancionador més suau, sempre a condició d'haver sigut utilitzades fora de la competició esportiva, d'acord amb la seua redacció, que protegeix els qui col·laboren en la repressió del dopatge i denomina l'organització nacional competent com a agència estatal, Comissió Espanyola per a la Lluita Antidopatge en l'Esport.