La Federació d’Associacions de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de la Comunitat Valenciana (Cocemfe València) ha protestat aquest dimecres davant de la Conselleria de Sanitat perquè “es prioritze aquest col·lectiu de persones amb discapacitat i patologies cròniques en la vacunació. L’entitat subratlla el “risc de patir una covid-19 greu que suposen algunes malalties cròniques excloses de l’estratègia d’immunització, malgrat els estudis científics que així ho demostren”.

D’aquesta manera, representants de les 42 associacions integrades en Cocemfe València s’han concentrat davant de la seu de Sanitat de València i han llegit un manifest en el qual insten l’administració a elevar aquesta petició al Consell Interterritorial de Sanitat.

“Reclamem a les institucions que revisen l’evidència científica, escolten les societats medicocientífiques i les persones amb discapacitat física i orgànica i prioritzen la nostra vacunació, d’acord amb l’article 43 de la Constitució Espanyola, el qual reconeix el dret a la protecció de la salut dels espanyols”, declaren des de l’entitat.

El col·lectiu ha fet arribar a la consellera de Sanitat, Ana Barceló, un escrit en el qual fan aquesta petició i rebutgen que la Comissió de Salut Pública no haja incorporat en l’estratègia de vacunació covid-19 les persones amb discapacitat que presenten patologies cròniques, “malgrat l’evidència científica que apunta a un risc més gran de desenvolupar una covid-19 greu, així com un grau més alt de mortalitat”, insisteixen.

Tant des de Cocemfe València com des de la seua confederació autonòmica, Cocemfe CV, s’han sol·licitat diverses reunions amb Sanitat per a exposar aquesta necessitat, que no han sigut ateses fins al moment. Totes dues entitats reclamen aquesta priorització des de l’inici del procés de vacunació.

El coordinador de la Comissió de Sanitat de Cocemfe València, Ezequiel Ruiz, ha assenyalat que les persones amb discapacitat per malaltia crònica s’han sentit “menyspreades” per les autoritats sanitàries.

“Som els grans oblidats en l’estratègia de vacunació, malgrat que les societats científiques han aportat l’evidència necessària per a tindre’ns en consideració en el procés. No obstant això, les autoritats sanitàries han actuat amb indiferència i deixadesa, ja que ens indiquen que hem d’esperar que ens vacunen per edat, però és que l’edat no és l’únic factor de risc. Retardar la nostra protecció és incomprensible i denota una falta d’humanitat i ètica cap al nostre col·lectiu molt reprotxable”, ha asseverat.

INGRÉS EN UCI I MORTALITAT

L’entitat recorda que les persones amb malalties neurològiques com l’ELA, persones amb esclerosi múltiple, malalties metabòliques, diabetis, malalties respiratòries, cardiopaties, malalties reumatològiques, artritis, malaltia de Crohn, colitis ulcerosa i coagulopaties, tenen més risc d’hospitalització, ingrés en UCI i mortalitat.

Cocemfe València apel·la tant a la Constitució Espanyola com a la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat per a reforçar la seua petició. En aquest sentit, recalquen que la carta magna reconeix, en l’article 43, el dret a la protecció de la salut dels espanyols com a dret fonamental.

D’altra banda, la Convenció, en l’article 25, consagra l’accés de les persones amb discapacitat a serveis de salut. Finalment, en l’article 11, la Convenció estableix que els estats adoptaran totes les mesures necessàries per a garantir la seguretat i la protecció de les persones amb discapacitat en situacions de risc i emergències humanitàries.