La plataforma Veïnat en Perill d’Extinció de Ciutat Vella ha posat en marxa una campanya audiovisual en la qual es posa de manifest que el veïnat no troba a faltar el turisme en aquesta zona. L’organització ha difós un vídeo en les seues xarxes socials en què alguns veïns exposen diversos arguments amb què pretenen respondre a l’estudi difós per la plataforma d’empresaris Ciutat Vella i Viva. En aquest estudi, es posava de manifest que el 85 % dels residents del centre històric lamentaven la desaparició del turisme a causa de la pandèmia.

La plataforma ha recalcat en aquest enregistrament que la presència de turistes suposa, entre altres, “la saturació de l’espai públic, l’augment dels preus de lloguer, la desaparició del comerç local, la destrucció del teixit social i veïnal, l’expulsió de residents o la conversió del barri en un parc temàtic”.

A més, han denunciat que “ens sembla vergonyós que es difonguen estudis com aquest, sense cap rigorositat i responent a interessos privats”.

Protesta col·lectiva

Per això, Veïnat en Perill d’Extinció de Ciutat Vella anima el veïnat del barri a gravar vídeos, sota l’etiqueta #JoNoTrobeAFaltarElTurisme, amb l’objectiu d’evidenciar la falta de veracitat d’aquest estudi i que, a més, mostren els motius pels quals els residents no esperen el retorn del turisme de masses, que, en les seues paraules, “tants problemes estava generant abans de la pandèmia”.

En aquesta plataforma s’agrupen diferents col·lectius veïnals del centre històric de València que, des de 2017, s’organitzen per a fer front a la dinàmica de turistificació de la zona i, d’altra banda, per a lluitar pel dret a l’habitatge.