Va ser un homenatge recíproc. Javier Cámara va agrair a la família Català, que regenta el cinema Jayan de Xàbia, una sala de poble de les de sempre, el seu amor pel cinema. “És de valents tindre un cinema obert en aquests moments”, va afirmar l’actor. Mentrestant, la família va recalcar que era un orgull que l’intèrpret haguera assistit a la projecció d’El olvido que seremos, el film de Fernando Trueba en el qual encarna el metge colombià Héctor Abad Gómez, activista pels drets humans en el Medellín brutal dels anys 70. Després de la projecció, el públic va prorrompre en un sonor aplaudiment. Javier Cámara està magnífic en la pel·lícula. Va dialogar amb els espectadors i va dir que rodar aquest film va ser “un viatge meravellós”. “És una pel·lícula que naix del cor ferit d’un fill per la pèrdua del seu pare”. Està basada en la novel·la d’Héctor Abad Faciolince, el fill que observa fascinat el compromís del seu pare amb la llibertat i la igualtat. És totalment actual la defensa que el doctor fa de les vacunes i de la importància que arriben a tots.

La projecció va tindre tant d’èxit que, aquesta vesprada, a les 20 hores, n’hi haurà una altra, a la qual també assistirà l’intèrpret.

Javier Cámara no va tindre dubtes a reconéixer que la pel·lícula l’emociona i que anit mateix li va tornar a arrancar les llàgrimes. “Tot el rodatge va estar ple de moments tremendament sensibles”, va dir.

L’actor es va confessar entusiasmat per l’amor al cinema que palpita en el Jayan de Xàbia. “Quin gust veure una altra vegada un cinema ple!”, va exclamar. Els espectadors li van preguntar per la dificultat del paper i el repte que va suposar interioritzar fins i tot l’accent colombià i, en particular, el de Medellín. Javier Cámara va revelar que el que finalment el va convéncer per a acceptar un personatge tan complex va ser que Héctor fill, l’autor de la novel·la El olvido que seremos, i les seues germanes es van meravellar de la semblança de l’actor amb el seu pare. “Mai hauria imaginat interpretar un personatge tan profund”.

L’actor, al costat d’Antonio Català, que regenta el cinema juntament amb la seua família A. P. F.

El cinema va unir anit dues sagues, la del valent metge colombià compromés amb la llibertat, els drets humans i la democratització de la sanitat i la de la família Català de Xàbia, que, en els temps durs de les plataformes, les minisales i les grans produccions, manté obert un cinema de poble dels de pantalla gran i pati de butaques que bull d’amor pel sèptim art. El Jayan projecta pel·lícules independents, d’autor, films en versió original subtitulada i que estan al marge dels circuits comercials. És un oasi per als cinèfils. Dona via lliure als nous productors i reuneix els espectadors amb actors com Javier Cámara, un dels grans intèrprets del cinema espanyol.

Javier Cámara va revelar que estiueja des de fa 17 anys a Xàbia i que aquest poble és “meravellós”. “Això sí, tinc la mala sort que només puc vindre a l’agost”.