Les atípiques Falles que València celebra aquest any de pandèmia han començat el compte arrere i la ciutat es prepara per al primer dels actes, la plantà, amb l’arribada als carrers, aquest dijous, d’una part dels ninots i monuments que estaven emmagatzemats des de març de 2020.

Des de primera hora, les instal·lacions de Fira València han viscut un tràfec de camions que, els pròxims dies, aniran portant les figures falleres a les zones on començaran a muntar-se els monuments fallers d’unes festes que, com ha dit l’alcalde, Joan Ribó, “no són Falles, sinó uns actes fallers”.

Precisament, Ribó, al costat del regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha acudit aquest matí a supervisar l’inici del trasllat dels ninots, emmagatzemats des que es va anunciar que se suspenien les Falles de 2020, només a uns dies d’iniciar-se i amb tot ja a mig muntar als carrers.

Des d’aleshores, aquests monuments que ja eren als carrers han ocupat una nau de les instal·lacions firals, al costat de ninots i escenes que altres artistes hi van portar per a buidar els seus tallers i poder continuar treballant, i que està previst que comencen a eixir cap als carrers dilluns que ve.

També als tallers dels artistes han començat els moviments aquest dijous, ja que les falles de la Secció Especial —les de més pressupost— s’han guardat en aquestes instal·lacions i ja comencen a abandonar-les per a desplegar el seu art, el seu color i la seua ironia pels carrers de la ciutat.

Ribó ha reconegut que la celebració de les festes de València de l’1 al 5 de setembre no tindran grans concentracions de gent, com és habitual, i estaran condicionades pel “respecte” a totes les normes imposades per Sanitat en temes de seguretat.

“Anem a uns actes fallers, no m’agrada anomenar-los Falles, perquè no seran unes Falles normals”, ha sostingut. L’alcalde ha afegit que “és imprescindible que es planten i es cremen i que se celebren tots els actes d’una manera segura per a poder començar un cicle nou” i “tancar una fase i començar-ne una nova: les Falles del 22”.

Segons ha dit, “es tanca el cicle” que es va començar en les mateixes instal·lacions en el moment en què van començar a emmagatzemar-se els ninots i monuments que estaven llestos per a ser plantats el març de 2020.

“Les Falles són un cicle i volem acabar el cicle del 21 de la manera més digna possible, però, alhora, de la manera més segura”, ha insistit. Ribó ha volgut subratllar, a més, que “estem davant d’uns actes fallers segurs i la fi d’un cicle que ens va trencar el coronavirus en 2020 i que volem finalitzar per a celebrar unes Falles normals en 2022”.

Ha reconegut que els nivells de turisme no seran els mateixos que altres anys de Falles, encara que, ha afegit, “això no vol dir que no vaja a haver-hi ningú”, i ha valorat que el món faller ha format els seus coordinadors covid per a “garantir que tot es farà amb la màxima seguretat”.

El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, també s’ha manifestat en els mateixos termes: “No són les Falles com les que coneixem habitualment, que acaben a vegades de matinada, que tenen actes massius, que hi ha mascletaes a la plaça de l’Ajuntament; tot això no existirà”.

“A la plaça de l’Ajuntament, a més d’estar la falla plantada, no hi haurà molta activitat. Continuem mantenint el toc de queda; a la una, tothom a casa i ja no hi haurà activitat fallera. Ens adaptarem a les normes”, ha afegit.

El coordinador d’esdeveniments de Fira València, Juan Parra, ha explicat que aquest dijous han eixit les primeres falles cap als carrers i està previst que les últimes isquen el dia 31, “directament per a plantar”.

“En Fira estarem de 8 a 20, a mesura que vinguen els camions aniran carregant i eixint. Ara només hi ha Tragsa traient les peces que es van recollir del carrer quan es van suspendre, però, a partir de dilluns, els artistes que les van portar per a buidar els seus tallers vindran amb els seus mitjans per a traure-les”, ha agregat.

Parra, que ja va recepcionar l’arribada dels monuments a Fira València el març de 2020, ha assegurat que s’han mantingut “en perfectes condicions”.

L’arribada dels monuments als carrers ha mantingut expectants els fallers que els esperaven, encara que, aquest dijous, a penes s’han dedicat a baixar els ninots embalats dels camions i amuntegar-los, a l’espera de la plantà.

Rafa Mengó, president de la comissió l’Antiga de Campanar, l’última a coronar-se com la millor, en 2019, i president també de la Federació de Falles d’Especial, ha reconegut que hi ha “moltes ganes” de rebre els monuments per a muntar-los i poder celebrar unes Falles.

Ha explicat que alguns monuments han començat a eixir aquest dijous dels tallers i, durant el dia, arribaran a les falles, com la de Sueca-Literat Azorín, encara que a algunes altres, com l’Antiga, arribaran divendres.

“Cal portar-les als carrers, destapar-les i veure com estan, però calculem que perfectament. Ho veuran els artistes quan els lleven els plàstics”, ha assenyalat. Mengó ha reconegut que tenen “l’esperança i la confiança que la pandèmia vaja a menys i que hi haja les mínimes restriccions dins del que seran aquestes Falles”.