La Comunitat Valenciana podria registrar algun terratrémol de grau 6 o superior en l’escala de Richter si es tenen en consideració els sismes històrics i el caràcter catastròfic que aquests han tingut al llarg de la història i que podrien repetir-se, encara que “no se sap quan”.

Així ho indica el catedràtic del Departament d’Enginyeria Sísmica i Geodèsia de la Universitat Politècnica de València (UPV), Francisco García, que insisteix en el fet que, generalment, “la sismicitat és moderada o baixa” i el territori està “totalment monitorat amb sismògrafs i accelerògrafs”.

Tres episodis històrics

La zona amb un risc sísmic “important” comprén el sud de la província de València i tota la d’Alacant, especialment el Baix Segura, en l’extrem sud, on hi ha falles actives del quaternari que són “les que preocupen”.

García recorda que el territori ha patit tres sismes històrics que “han sigut molt catastròfics”, un a Tavernes de la Valldigna, un altre en la zona de Montesa-Enguera i el més recent, el segle XIX, a Torrevieja. “Van ser d’intensitat 10, quant als danys. La magnitud dels terratrémols es refereix a l’energia i no va començar a mesurar-se fins al segle XX”, explica.

“Ja hi ha hagut terratrémols catastròfics i podrien tornar a succeir, però ningú sap quan”, defensa, i reitera que, dels tres dominis geològics de la C. Valenciana, “el més propens i més actiu” és el Bètic (sud de València i Alacant) —els altres són l’Ibèric i el Costaner-Català—.

“Esperem terratrémols de magnituds grans, de 6 o més en l’escala de Richter. Si els anteriors han sigut de gran quantitat destructiva, per què no podrien repetir-se si són les mateixes falles”, assenyala.