L’erupció volcànica registrada a l’illa de La Palma, a les Illes Canàries, també tindrà conseqüències per a la Comunitat Valenciana. Les primeres simulacions sobre la trajectòria del núvol de cendra i diòxid de sofre que expulsa el volcà indiquen que aquest podria arribar a la península Ibèrica a partir de dijous a la vesprada i que una de les primeres zones que es veuria afectada per aquest núvol seria el sud de la Comunitat Valenciana.

Segons les dades de l’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan), les nou boques del volcà de La Palma expulsen diàriament unes 10.665 tones de diòxid de sofre que ascendeixen ràpidament a través d’una columna de cendra i queden suspeses en les capes intermèdies de l’atmosfera a mercé dels vents.

De moment, els vents alisis estan desplaçant-la cap al sud-est, cap a la costa africana, però les prediccions del programa Copernicus indiquen que arribaran a la costa peninsular a través de la mar d’Alborán i el sud del golf de València a partir de dijous a la vesprada.

Aquestes prediccions indiquen que tota la Península estarà sota la influència d’aquest núvol a partir de divendres. Els experts coincideixen que aquest núvol no comportaria riscos per a la salut. De fet, el plomall volcànic —la traça que deixa el núvol mentre es desplaça— contribueix a la dispersió de cendres i gasos al llarg de grans distàncies del focus eruptiu. En aquest cas, la cendra i la resta de partícules en suspensió poden assolir una altura que oscil·la entre 1 i 15 quilòmetres sobre el nivell de la mar.