La Falla de Portal de Valldigna-Salinas ha expressat el seu “rebuig més absolut” i ha denunciat els “missatges d’odi, xenòfobs i racistes” que s’han llançat contra la seua fallera major, que es troba immersa en les proves de selecció a fallera major de València 2022.

La comissió del Carme s’ha vist obligada a fer aquesta denúncia després d’haver publicat la fotografia de la seua fallera major, Mayu Ruiz Bustamante, per la seua condició de candidata, i haver rebut missatges de menyspreu, basats en el fet de ser d’origen equatorià.

Mayu Ruiz (Portal de Valldigna).

Mayu Ruiz (Portal de Valldigna). moisés domínguez. valència

“València és una ciutat inclusiva i acollidora, multicultural i multiracial, en la qual totes i tots tenim cabuda, independentment de la nacionalitat, el color, la raça, el sexe o l’orientació sexual. El nostre objectiu comú és aconseguir una societat lliure de racisme i de discriminació. Totes i tots, com a fallers, comissió de falla o qualsevol altra entitat, hem de comprometre’ns a garantir els drets fonamentals de les persones”, escriu la comissió en el comunicat, que remata recordant que “som patrimoni immaterial de la humanitat, som Falles Unesco i apostem per la diversitat”, per la qual cosa proclamen que “la Falla Portal de Valldigna-Salinas diu no a la xenofòbia”.

Mayu va ser nomenada fallera major per a l’exercici de 2020; el seu càrrec li va ser renovat en 2021 i va presidir, a principis d’aquest mes, els festejos ajornats. Abans de confirmar-se la seua presència en la fase final per a fallera major de València, ja s’havia confirmat la seua continuïtat en 2022, cosa que farà si no és seleccionada pel jurat.

Per la seua banda, la Junta Central Fallera (JCF) hi va reaccionar mitjançant un comunicat, en el qual van destacar l’“obertura de les Falles a qualsevol grup, edat, professió, classe social o dimensió cultural”. “Les Falles exerceixen un paper d’integració i ha de continuar sent així. D’una altra manera, no tindria sentit”, van finalitzar.

Llegir comentaris nocius sobre la procedència de la candidata, comparar la seua vàlua personal segons la vestimenta o, fins i tot, arribar a dir que, per aquests motius, “desentona amb la resta de les candidates”, són comentaris que des de Junta Central Fallera volem condemnar per tal que no tornen a repetir-se. Comentaris que només reflecteixen el desconeixement que molta gent té sobre el funcionament de la nostra festa, ja que el més important per a representar València i les Falles és el sentiment faller, el compromís de ser grans ambaixadores de la festa i en cap cas termes estètics, econòmics o socials. Per tant, ja n’hi ha prou de frivolitzar amb una cosa tan important com ser les màximes representants de les Falles i ja n’hi ha prou de jugar aleatòriament amb els sentiments de cada una de les falleres que es presenten a aquest complicat procés de selecció”, assegura el màxim organisme faller.

“Per tot això, estem estudiant la possibilitat de prendre mesures sobre aquest tema perquè això no torne a succeir. Des de Junta Central Fallera no permetrem missatges xenòfobs com els que hem pogut llegir hui i des d’ací volem enviar el nostre suport a la candidata afectada però també a la resta d’elles, que estan exposades cada dia als comentaris i a les opinions de gent que ni tan sols té el plaer de conéixer-les”.