Els britànics de la Marina Alta (i de la Comunitat) continuen patint els efectes perversos del Brexit. No tots els propietaris d’habitatge a la comarca estan empadronats ni han fixat la seua residència legal a Espanya. Molts d’ells mantenen la rutina d’abans de l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea i viatgen del seu país a Espanya per a passar ací llargs períodes de l’any. Però ara hi ha límits. L’estada no pot superar els 90 dies per període de 180. I els britànics afectats per aquesta restricció es rebel·len i afirmen que és injust que ara se’ls limite el temps que poden romandre en la seua segona residència.

“Fa 16 anys que venim de vacances a Dénia i paguem ací els nostres impostos locals”, assenyala Peter Wilkinson, que és un dels britànics que s’ha unit al grup “180 days in Spain” (180 dies a Espanya). Aquesta plataforma aspira al fet que els governs espanyol i britànic signen un acord bilateral per a allargar el temps que els britànics poden passar en les seues cases de la Marina Alta i d’Espanya. “Nosaltres només podem passar ací 90 dies, mentre que els ciutadans espanyols poden romandre al nostre país fins a 6 mesos sense necessitat de visat”, reclama.

I la cosa no és per a anar jugant. Si es passen de dies, s’enfronten a una sanció de 2.500 euros i poden prohibir-los fins i tot viatjar durant un temps a un altre país de la Unió Europea.

El cas de Wilkinson és paradigmàtic. Té també família a França i el temps que passa allí també li’l descompten dels 90 dies. Afirma que altres compatriotes han optat per obtindre la residència espanyola. Però són, majoritàriament, jubilats. Ell i la seua esposa continuen treballant al Regne Unit.