“De part de tot el jurat i de totes les candidates a fallera major de València”. Les aspirants a la representació de la festa contesten, en un vídeo de tot just dos minuts, a les crítiques, quan no insults, que s’han abocat en els últims dies. Especialment de dos tipus: les crítiques al grup en conjunt després de publicar-se les fotografies oficials. Una sèrie d’imatges en les quals no van eixir especialment agraciades en un dia molt complicat, quan es reunien per primera vegada amb el jurat enmig del diluvi, tant, que la JCF ha enviat un joc nou de fotos més naturals. Però també pels insults xenòfobs que ha rebut una d’elles, la hispanoequatoriana Mayu Ruiz, per la seua condició de persona no nascuda a València, i que va provocar el repudi tant de la seua comissió, Portal de Valldigna, com de la Junta Central Fallera, l’alcalde i tota classe d’entitats falleres.

La contestació, tan atrevida com provocadora i contundent a parts iguals, s’ha materialitzat sota el lema “No som cromos” i és una nova col·lecció de fotos de totes elles. Però en aquesta ocasió fent carasses per a tractar d’eixir desfavorides. Així ixen les falleres en un vídeo que conclouen els set membres del jurat, també fent gestos exagerats. Mayu és, a més, la primera que apareix en el vídeo.

Una de les components del jurat, Ángeles Hernández, especialista com poques en posades en escena, ha fet un retrat de la contestació i dels seus protagonistes: “Durant aquests dies, han patit atacs en les xarxes de persones que s’atreveixen a jutjar-les només veient una foto i abocar el seu odi, el seu racisme, el seu classisme i les seues ganes de fer mal emparant-se en la pantalla d’un ordinador. Són les falleres majors de la pandèmia, han passat, com tothom, per una situació dura, algunes han perdut amics i familiars i totes han vist com durant dos marços no tenien Falles i han cremat les seues falles al setembre. Aquestes experiències les han fetes, com a tothom, més resilients i millors persones. De veritat creieu que els fareu mal?”.