El bes més famós de la ciutat de Gandia, el que representen dues dones en el mural en favor dels drets del col·lectiu LGTBI que es va pintar fa uns anys en una paret al costat de l’aparcament de l’institut Gregori Mayans, ha trobat una nova ubicació més segura. A causa dels constants atacs que ha patit en aquest temps per part de persones a les quals sembla que els molesta que dues dones es besen, l’Ajuntament ha decidit traslladar-lo a un espai tancat, on estiga més protegit.

El lloc triat és un dels murs de l’alqueria Laborde, l’actual seu del Consell dels Joves de Gandia. El mural, en tota la seua extensió, ocupa un lateral de l’edifici, acompanyat de la frase “Paraules que parlaven d’un amor invencible”, pertanyent a un poema de Vicent Andrés Estellés que parla, precisament, d’un mur en el qual apareixen els noms de dos amants.

Fins ara, el consistori sempre havia optat per reparar el disseny, elaborat per l’artista establit a la ciutat Flug, però ha arribat a un punt en el qual resulta insostenible estar quasi cada setmana repintant-lo. Però des dels departaments de Cultura i Polítiques amb la Ciutadania que dirigeix Nahuel González, i Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, al capdavant del qual hi ha Juana Navarro, es neguen al fet que accions intolerants provoquen la desaparició d’un mural que busca visibilitzar la lluita pels drets LGTBI, motiu pel qual s’ha optat per aquest nou emplaçament.

Sota el lema “Love is love”, el mural, que va ser presentat el passat 24 de setembre, Dia Internacional de la Visibilitat Bisexual, mostra la imatge de dues xiques besant-se. La imatge es va fer icònica mundialment, ja que, segons es va explicar en el seu moment, es va produir a Marsella durant una manifestació contra la proposta de llei del matrimoni homosexual que volia aprovar el Govern francés. Les dues xiques van assegurar que no eren parella ni homosexuals però que, amb aquest gest, van decidir fer costat al col·lectiu LGTBI. De fet, la imatge es va convertir en una icona ràpidament.