La Conselleria d’Educació ha denegat a la família de Valeria, la xiqueta de tres anys de Sueca afectada per una alteració genètica que li provoca encefalopatia epilèptica, l’assistència al programa d’atenció precoç que li proporcionava fins ara l’escoleta Cavall Bernat de Llaurí.

Una vegada superat l’ingrés de cinc dies en la unitat de neurologia pediàtrica de l’Hospital La Fe, en tornar a Sueca s’han trobat un problema afegit. La xiqueta necessita acudir a un centre d’atenció precoç per a pal·liar algunes de les seues manques, segons va fer constar el pediatre que l’atén, que va sol·licitar a començaments d’any a les autoritats autonòmiques la inclusió de Valeria en aquest servei. De fet, va començar a anar una hora i mitja a la setmana al centre de Llaurí. La sorpresa va arribar al setembre, quan van comunicar a la mare que no podia continuar rebent allí aquest tipus de teràpia.

La progenitora al·lega que la Conselleria justifica la seua decisió en el fet que Valeria ja rep una ajuda assignada per estar matriculada en el col·legi on cursa els seus estudis, el CEIP Carrasquer de Sueca. Per això, automàticament, perd el dret a rebre a Llaurí una prestació diferent. “Entenc que cal complir la normativa vigent, però crec que s’hauria d’estudiar cada cas per separat, perquè, per a Valeria, disposar d’aquest servei és una necessitat”.

Clara, davant de la seua impotència, ha tornat a utilitzar les xarxes socials per a demanar ajuda i intentar trobar una plaça per a la menuda en qualsevol centre públic de la Ribera Baixa que li oferisca la seua ajuda. Fins i tot està disposada a buscar un centre privat. “Valeria necessita de manera urgent aquesta atenció per a treballar, principalment, la seua psicomotricitat, i el fet de negar-li-la significa negar-li, al mateix temps, el dret a viure d’una manera millor”, subratlla la mare.

La família també ha recorregut als Serveis Socials de Sueca, on s’han compromés a buscar una possible solució al problema. No obstant això, l’Ajuntament li ha reconegut que és molt complicat aconseguir que la xiqueta ingresse en un centre d’atenció precoç que hi ha en aquesta localitat de la Ribera Baixa.

Quan s’obria una llum en el túnel de la malaltia de Valeria des del punt de vista mèdic, es xoca ara amb la burocràcia administrativa. Encara sort que la família no defalleix mai.