Llegir en veu alta i en grup, escoltar les veus, aprendre paraules, gaudir de moments de relaxació en família o formar noves amistats. Aquests són els objectius del projecte “Naixem llegint”, el primer club de lectura municipal per a xiquets de bolquers de menys de nou mesos.

Aquest projecte està format actualment per cinc bebés, acompanyats dels seus progenitors, si bé encara s’hi podrien inscriure dos xiquets més.

La regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez, ha assenyalat que “es tracta d’una iniciativa pionera a València” de la qual ha volgut destacar la importància que té, ja que “els primers anys són fonamentals per al desenvolupament intel·lectual, lingüístic, emocional i de les relacions”, per la qual cosa, en les seues paraules, “ser part d’un club de lectura des de la infància proporciona moltes eines per a ser persones felices i plenes”.

“Llegir amb el bebé des de molt xicotet és una experiència enriquidora, es tracta de sembrar la llavor per a una afició que l’acompanyarà tota la vida i li obrirà horitzons», ha remarcat Ibáñez, que ha afegit que “cal desenvolupar una relació lúdica entre el llibre i el bebé per a contribuir a l’adquisició de l’hàbit de lectura de manera fàcil i natural, a més d’involucrar els pares i les mares en aquest hàbit”.

Per a aquest projecte, que s’està desenvolupant a la biblioteca María Moliner un dimarts al mes de 10.00 h a 11.00 h, el personal bibliotecari ha seleccionat contes il·lustrats i ha programat activitats de joc relacionades amb la història o el format dels llibres amb l’objectiu d’estimular els sentits mitjançant textures i olors, sons i música, llum i ombres, rimes i vocals o moviments, entre altres. A més, s’ha habilitat un espai infantil còmode i atractiu amb les parets decorades amb dibuixos i colors divertits.

“Naixem llegint” s’afig a altres dos clubs de lectura infantils que estan en marxa a la biblioteca María Moliner des de fa quatre anys i en els quals participen unes seixanta famílies: el club de lectura Bebeteca, dirigit a un públic d’entre nou mesos i tres anys, i el club de lectura familiar, de quatre a set anys. La regidora Maite Ibáñez ha assenyalat que una de les bases sobre les quals s’assenta el projecte és la de “fer barri i alimentar els llaços entre veïns i veïnes a través de la biblioteca municipal”.

Horaris nous

La nova situació epidemiològica ha permés reprendre l’àmplia i diversa programació cultural a les biblioteques municipals. Aquest augment de l’activitat és especialment significatiu aquest mes, ja que octubre és un mes molt significatiu culturalment per la celebració del Dia de les Biblioteques o el Dia de les Escriptores. “L’extens programa cultural del mes d’octubre s’enriquirà amb la celebració de més de huit exposicions de pintura, fotografia i artesania”, ha detallat Ibáñez.

Durant el mes d’octubre, els lectors i les lectores més xicotets seran els protagonistes d’una gran part de les activitats que hi ha programades. D’altra banda, es podrà gaudir de la Fira del Llibre, que se celebrarà als Jardins de Vivers del 14 al 24 d’octubre i en la qual les biblioteques municipals tindran una participació activa amb diversos tallers; i la Plaça del Llibre, que s’ubicarà un any més a la plaça de l’Ajuntament del 27 d’octubre a l’1 de novembre.