La falla El Mercat d’Alzira manté la seua hegemonia en el present segle després de sumar un doblet trenta-sis anys després. Ahir es va alçar amb el primer premi de la Secció Especial. Com ha fet ja en set de les últimes huit ocasions, ratxa interrompuda només en 2018 per un altre doblet, el de Plaça Major. En infantil no guanyava des de 2012.

El millor monument faller d’Alzira en 2021. | EDUARDO RIPOLL

Encara que la meitat de les sis comissions que concorrien a concurs en aquest particular exercici tenia ja el premi assegurat, la participació de les tres falles de Secció Especial garantia l’emoció. Sobretot, per l’espectacularitat dels seus monuments. La competitivitat entre aquestes comissions ha provocat un salt de qualitat en les seues obres, que han crescut en grandària, enginy i bellesa. Fins al punt que res han d’envejar a moltes de les falles que es planten a València, la qual cosa li ha atorgat a Alzira la condició de segona potència fallera.

Les travesses prèvies donaven com a guanyadora El Mercat, comissió que ha dominat amb mà ferma la Secció Especial de les Falles d’Alzira en les últimes deu edicions. Entre 2010 i 2019 ha conquistat set primers premis. I ara amplia el seu palmarés, que la converteix en la comissió més llorejada del present segle. A més, va sumar el seu segon doblet, gesta que també va aconseguir en 1985.

Rafa Ibáñez manté la seua ratxa

El Mercat aconsegueix aquest èxit rotund gràcies, de nou, a Rafa Ibáñez. El seu monument, amb el lema “Qui mou els fils”, va aconseguir també el premi d’enginy i gràcia, el de millor crítica local de la secció i de la ciutat. Dir que el seu treball és espectacular és quedar-se curt, amb un ninot central gegant sobre el qual es posen fins a sis figures que formen una equilibrada creu que desafia la gravetat.

Aquest particular podi faller el van completar, en els monuments grans, Camí Nou i Plaça Major, en aquest ordre. Mentre que aquestes dues comissions es van intercanviar els premis en les infantils. En aquesta modalitat, Plaça Major va sumar també el premi d’enginy i gràcia i el de millor ninot popular, mentre que en la gran es va fer amb el de ninot indultat, el popular i el millor de la secció.

Pintor Andreu reina en Primera

La resta de premis es coneixien ja abans del lliurament, ja que les altres tres comissions que han plantat els seus monuments pertanyen a categories diferents, per la qual cosa tenien la primera plaça garantida per endavant, a més del d’enginy i gràcia, millor ninot i millor crítica local de la seua secció. D’aquesta manera, Pintor Teodoro Andreu va sumar la seua dinovena corona en Primera amb el seu monument “Teatre”, obra de Fernando López. També es va erigir vencedor en infantil amb “Jugar és somiar”, de Bernardo Estela. La Falla Sant Andreu va tornar a guanyar un primer premi de la secció Tercera més de quinze anys després i ho va fer amb un treball d’Adrián Forner que té com a lema “En el pecat va la penitència”. En les infantils va resultar guardonat el treball de Forner batejat amb el nom de “Per primera vegada”. En Quarta només concorria Hernán Cortés, que va aconseguir el premi amb els seus monuments “Tributar” i “Som-Riure”, aquest últim de Míriam García.