El Barcelona és un dels equips que està molt pendent del procés de renovació de José Luis Gayà. El capità del València CF encaixa en els plans esportius del Barça des de fa temps. No és cap novetat. El de Pedreguer està en l’agenda del club blaugrana com un dels candidats a assumir el relleu de Jordi Alba (32 anys) en el lateral esquerre a curt-mitjà termini. El ‘14’ no és l’únic que interessa. El Barça té altres opcions, però el seu nom roman en la llista. I cada dia que passa, amb més força. La diferència respecte a les últimes temporades és que l’actual situació contractual de Gayà (encara no ha renovat i acaba contracte el pròxim 30 de juny de 2023) obri un nou escenari i el converteix en un futbolista més interessant (i assequible) que mai econòmicament.

El Barça, atent al futur de Gayà

El Barcelona travessa una crisi esportiva i la seua direcció esportiva està obligada a buscar oportunitats de mercat amb jugadors que estan lliures o als quals els queda només un any de contracte. Com podria succeir amb el capità al final d’aquesta temporada si les dues parts no arriben abans a un acord. El Barça de Mateu Alemany (l’última persona que va renovar Gayà en el València el maig de 2018) està a l’aguait. A Barcelona ho tenen molt clar: Gayà encaixa esportivament i pot encaixar encara més en els pròxims mesos si les negociacions amb el València no arriben a bon port. L’estratègia a Can Barça és intentar pescar en riu regirat i emportar-se un jugador de la talla de Gayà, internacional amb la selecció espanyola, per un preu a la baixa.

El problema del Barcelona ara mateix és que la prioritat de Gayà és renovar i jugar en el València. El desig del capità és arribar a un acord amb el club en els pròxims mesos i continuar sent el banderer de l’equip. Ho ha deixat clar sempre. El seu compromís està fora de dubte. Això sí, José necessita un projecte esportiu que garantisca un València competitiu i una fitxa concorde al seu rol en l’equip i a la seua dimensió de futbolista de talla internacional. Ha de ser tractat com un dels millors laterals esquerres del futbol europeu. Gayà s’hi vol quedar i el València farà tot el possible perquè es quede en el club. L’objectiu és posar-lo en el centre del projecte al costat de Carlos Soler. Tots dos han de ser pilars fonamentals per al creixement de l’equip. Així li ho va traslladar el club als agents del futbolista en la primera reunió que va tindre lloc dijous passat. El procés de renovació ja ha començat. La negociació, encara no. En la primera reunió amb el capità no es va parlar de xifres. El club es va comprometre a traslladar una primera oferta als agents del jugador valencià. És el següent pas. De moment, aquesta oferta no ha arribat.

L’ombra de Ferran Torres és molt allargada. El València no vol tornar a caure en els errors del passat i està disposat a posar tota la carn a la graella dins de les seues limitacions per a ampliar el contracte de Gayà i Soler. La figura de José Bordalás és més important del que sembla, perquè el tècnic aporta una estabilitat esportiva que abans no existia.

Renovar Soler cotitza a l’alça

El València assumeix que la renovació de Carlos Soler no serà fàcil. El futbolista cotitza a l’alça en el futbol europeu per projecció, per joventut i per la seua capacitat de ser un futbolista diferencial des del centre del camp. Ser un migcampista amb arribada i amb gol es paga i molt en el mercat. La dimensió que ha agafat el futbolista aquest inici de temporada amb la seua explosió en LaLiga i la selecció espanyola absoluta i olímpica obligarà el València a multiplicar els esforços en les negociacions. I això tenint en compte que ja és un dels millors pagats de la plantilla. Cal no oblidar que Carlos va renovar fa “poc” (desembre de 2019) i va ampliar el seu contracte fins a juny de 2023. El València assumeix la dificultat de la millora i està disposat a posar tota la carn a la graella perquè el jugador marque el sostre salarial de la plantilla i continue en el València.

A favor del València juga la voluntat del jugador. Igual que succeeix amb José Luis Gayà, Carlos ha repetit fins a l’avorriment el seu desig de continuar lligat a l’entitat de Mestalla per molts anys. “Al final, sempre he dit que m’agradaria seguir ací i estic content que el club vulga que em quede. Són coses que s’han de parlar a poc a poc i hi haurà novetats més avant”, va dir el ‘10’ al Palau de la Generalitat amb motiu de la Medalla al Mèrit Esportiu que va rebre en els Premis 9 d’Octubre.

El valor de mercat de Soler creix al mateix temps que ho fa Carlos com a futbolista. Segons l’última revisió del portal Transfermarkt, el valor de mercat de Soler ha passat en els últims mesos dels 35 als 40 milions d’euros. Una quantitat que fa l’efecte que es queda curta, atesa l’explosió que ha experimentat.

Al jugador no li faltaran “nóvies” i menys amb la seua actual situació contractual. El mateix que li passa a Gayà. El Barcelona, de fet, va ser un dels clubs que va posar els ulls en ell en el seu moment. Així ho reconeixia ahir Pep Serer, exfutbolista del València CF i antic scouting de la secretaria tècnica del Barça, a SER Deportivos Valencia. “Quan estava en el Barça, vaig vindre a un Mestalla-Olot, vaig veure Soler i vaig presentar un informe per a incorporar-lo immediatament. Però teníem Oriol Busquets”, recordava.