Jo Ruxton, productora de Planeta azul i directora de la fundació Ocean Generation, ha impartit hui una conferència a la Casa de Cultura del Port de Sagunt dedicada a abordar la realitat sobre els plàstics en els oceans.

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha presentat Ruxton i ha advertit de la necessitat de conscienciar i contribuir amb valors que permeten preservar el nostre entorn i especialment les mars i els oceans. L’alcalde, que ha destacat que aquesta actuació forma part d’una estratègia global que està duent a terme l’Ajuntament, ha valorat les recents jornades de neteja de medi ambient i la importància de la col·laboració múltiple entre les empreses privades, com ara Global Omnium; el teixit associatiu, com l’associació local Sapiència, per a la difusió científica per a millorar la societat, i les administracions públiques. “Estem molt contents d’haver participat en aquesta iniciativa”.

Juan Antonio Romero, director de la Fundación Azul Marino, ha presentat Ruxton, amb qui va coincidir treballant durant diversos anys en la BBC, on divulgaven i mostraven la bellesa i diversitat dels oceans. Després, Rutxon es va embarcar en l’aventura de produir A Plastic Ocean, que actualment s’emet en Netflix, i va posar en marxa la fundació Ocean Generation.

Rutxon ha volgut deixar un missatge positiu i esperançador sobre el futur de la mar i ha animat a veure-la “com una solució al canvi climàtic mentre estiga sana. Hem de parlar de l’oceà d’una altra manera. L’oceà ens dona moltíssim”. Ha afirmat que “la resposta no és només reciclar. Mundialment, només un 1 % del plàstic es torna a reciclar”. Ha animat a canviar hàbits com no consumir aigua embotellada, comprar mantega embolicada en paper o sabó en pastilla, així com evitar els plàstics d’un sol ús. “Cal prendre mesures ara”. Ha afirmat que té molta esperança en el futur per l’avanç de la tecnologia mitjançant l’ús del vapor sense combustió”.

A més, ha assegurat que “no estic en contra del plàstic, el plàstic és necessari. Per a la medicina és important. El plàstic ens ha ajudat molt, però l’hem usat d’una manera errònia”.

Ha recalcat la importància d’ensenyar als més joves les bondats de la mar. En aquest sentit, ha avançat que estan treballant en la producció d’una pel·lícula nova, The sound of the ocean. És fonamental el so per a comprendre l’oceà.