El València insisteix en la pròrroga de l’actuació territorial estratègica per a poder finalitzar les obres de Mestalla, malgrat la “cascada” d’informes contraris de l’Administració, tant de les dues conselleries implicades com de l’Advocacia de la Generalitat. El club de Mestalla va presentar un recurs de reposició contra la decisió d’Economia Sostenible, del passat 8 de juliol, de denegar la sol·licitud d’una pròrroga que acaba en 2025 i que l’entitat pretén allargar fins a 2030. En l’escrit, signat pel president Anil Murthy, el València titla la decisió de “desproporcionada”, al mateix temps que reitera els arguments esgrimits en els recursos previs, en els quals atribueix els retards en l’execució a causes alienes al club en la seua qualitat de promotor, i apunta a la paràlisi provocada per la pandèmia en el sector immobiliari i als “retards en la tramitació administrativa” de l’Ajuntament de València com les causes per les quals no ha complit les fites urbanístiques. La conselleria liderada per Rafael Climent disposa d’un mes per a respondre, si ho necessita, al club de Mestalla.

Des del València es reitera la “més ferma voluntat” per complir els compromisos amb una pròrroga i sosté que la decisió de la Conselleria de mantindre els terminis previstos en l’ATE “és contrària a dret”. Per a això, s’empara en la Llei 39/2015, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, i al·lega que la Conselleria contravé a la norma, ja que la motivació de la seua resolució és “indeguda o inexistent”.

El València assegura que una pròrroga seria “la mesura més racional, proporcional, ràpida i justa en atenció als interessos que es pretenen cobrir amb l’execució total” de l’actuació urbanística. En el mateix escrit, el València recorda que la injecció de capital que rebrà del pla “LaLiga Impulso”, amb 120 milions del fons CVC Capital Partners, dels quals podria arribar a destinar-ne fins a 100 a infraestructures, li permetrà, a mitjà termini, “executar les actuacions pendents amb més celeritat”. Aquesta és la principal basa que pot usar el València per a revertir la situació, encara que els temps en l’execució del pla de la patronal s’estan demorant i els clubs no disposen encara de tota la informació.

Respecte a la fase 1, el club afirma haver complit i que “l’única qüestió controvertida” és la falta de la construcció de l’hotel en els terrenys municipals annexos a l’actual estadi a l’avinguda d’Aragó, i responsabilitza Expo Grupo d’això. En les seues al·legacions, el València recorda que el 5 d’abril de 2018 va presentar davant dels òrgans responsables del seguiment i control de l’execució de l’ATE, Ajuntament i Generalitat, un escrit en el qual la promotora de l’hotel constatava que aquesta construcció “no tindria lloc dins dels 36 mesos de duració de la fase 1 de l’ATE”, sense cap reacció administrativa.

Cal recordar que Economia es va pronunciar sobre els informes previs de l’Ajuntament i de Territori, que, a més, va consultar l’Advocacia de la Generalitat per a concretar el marc jurídic en què s’ha de procedir. Sobre aquesta base, el Consell estaria “obligat jurídicament” a resoldre anticipadament l’ATE i a declarar-ne la caducitat immediata, sense haver d’esperar que expire en 2025, o bé optar per la substitució del promotor actual (el València) per un altre que puga acreditar les condicions de solvència que s’exigeixen en l’acord.