Paula Badosa, la primera campiona espanyola de la història en Indian Wells, es va forjar en terres valencianes. Nascuda a Nova York per la professió dels seus pares, lligada al món de la moda, la jugadora que més recorda a Maria Xaràpova des que la russa va penjar la raqueta, Badosa està prop de tancar un 2021 de somni. El va començar en el lloc 70é del món i hui, tretzena, Paula té encara opcions de jugar a Mèxic les WTA Finals de novembre per a saber qui de les primeres huit del rànquing es coronarà com a mestra de mestres.

La campiona criada en terres valencianes

Amb set anys, Paula Badosa va tornar a casa, a Barcelona. Més tard, amb 13, es va traslladar a València per a polir el diamant tenístic que era a l’escola Tenisval de Silla, liderada per José Altur i Pancho Alvariño. De fet, va ser allí on va entrar en contacte per primera vegada amb el seu actual entrenador, Jorge García, aleshores part de l’equip d’una acadèmia referent pel que concerneix el tenis femení. A Tenisval s’entrenaven Sara Errani, Maria Kirilenko, Iekaterina Makàrova, així com companyes de la generació Badosa com la letona Jelena Ostapenko, semifinalista en Indian Wells, o la castellonenca Sara Sorribes, amb qui Paula comparteix, a més d’entrenador, una gran amistat.

La campiona criada en terres valencianes

La conquesta del WTA 1000 més prestigiós, aquest diumenge, ha significat la confirmació d’una tenista que, com ella mateixa confessa, va passar per “moments molt durs, depressió i ansietat”. “La gent té moltes presses i això ho he patit molt. Expectatives, presses... L’obligació que, amb 20 o 21 anys, cal guanyar tornejos, i cada cosa requereix un temps”, diu la tenista catalana.

La final de Badosa

En la final contra una ex número 1 del món com Vika Azarenka, huit anys més veterana i el seu ídol de joventut, Paula Badosa va mostrar la maduresa tenística que amb tant d’esforç ha perseguit des de xiqueta. Va imposar-se a la bielorussa, en una batalla que va superar les tres hores, fent-se forta en els tie-breaks, amb els quals va guanyar el primer i el tercer set. “Té moltes opcions d’alçar un gran eslam”. “És jove, forta i competitiva. Per a mi, estem davant de la millor tenista espanyola dels pròxims anys, la més regular, té una base sòlida de treball per a no tindre alts i baixos”, descriu Altur, un dels homes que va ajudar a polir el “diamant Badosa” quan només era una adolescent.

“Quan va vindre a Tenisval es veia la seua gran qualitat. Ja tocava la pilota molt neta, s’endevinava que seria alta i una xica amb personalitat guanyadora”, agrega el tècnic valencià, que indica que també va caldre corregir alguns “defectes de joventut” en la jove Badosa: “Paula veia winners per tots els costats de la pista (somriu). Amb Paula s’ha treballat molt bé i ara estan eixint els resultats”.

Amb 17 anys, la barcelonina va tornar a la ciutat comtal, on va treballar amb Xavi Budó, fins que el setembre de 2020 van separar els seus camins. El valencià Jorge García va tornar recentment amb ella amb molt bons resultats.

La fotografia superior va ser en Roland Garros, on es va proclamar campiona júnior en 2015. Al costat d’ella, els seus entrenadors llavors, José Altur i Sergio Gallego, o la tenista Isabel Wallace.