L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha rebut aquest matí, en la seu de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), el Premi InnovaGloc pel portal de contractació pública Ribalicita. L’alcalde ha assistit a Madrid acompanyat del regidor d’Hisenda i Contractació, José Ángel Hernández. Aquest guardó, al qual han concorregut una vintena de projectes, catorze dels quals procedeixen d’ajuntaments espanyols, reconeix anualment els governs locals que destaquen pels seus projectes innovadors.

Els projectes han sigut avaluats per experts en gestió pública i innovació, que, mitjançant 25 ítems, han puntuat aquells sistemes d’innovació pública que incideixen en la implementació de bones pràctiques i lideratge de les seues empleades i empleats públics.

La plataforma Ribalicita va ser creada en 2017 amb la finalitat d’aconseguir una contractació 100 % electrònica, transparent, estratègica i accessible, que potenciara la participació de les pimes locals. Aquest servei disposa de comptes d’Instagram i Twitter, que permeten facilitar tota classe d’informació i de dades sobre diversos contractes.

Paral·lelament, el consistori va crear l’Oficina del Licitador, que ofereix tota mena d’informació sobre els processos de licitació pública a les empreses locals, a les quals ofereix assessorament personalitzat gratuït perquè autònoms o pimes estiguen informats de les convocatòries i sàpien com accedir a la plataforma electrònica o presentar-hi una oferta. Aquestes iniciatives han permés una ràpida adaptació a les exigències de la covid i al sistema de treball telemàtic implantat en l’últim any i mig.

D’aquesta manera, s’ha aconseguit oferir un sistema participatiu, transparent i planificat. Així, l’Ajuntament retransmet en directe, en streaming, les meses de contractació. A això se sumen les jornades formatives dirigides especialment a les empleades i els empleats públics, que reben, de manera periòdica, totes les novetats en matèria de contractació, modernització i administració electrònica.

L’Ajuntament també ha sigut innovador en la introducció, en els plecs tècnics, de clàusules mediambientals i socials, com el compromís dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) que recull l’agenda local.

La FEMP ha premiat també l’Ajuntament de Castelló de la Plana, l’Ajuntament de València, especialment pel Centre d’Innovació Las Naves, i Sant Feliu de Llobregat, que ha rebut una menció especial.

La trobada ha servit per a presentar el nou web de la Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència i Participació Ciutadana, a fi de “consolidar-se com un punt de trobada en el qual difondre les activitats i iniciatives locals que aposten per la transparència i la innovació”, segons ha explicat el seu president i alcalde d’Elx, Carlos González Serna.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha rebut el guardó amb gran satisfacció: “Aquest premi és el fruit d’un treball constant i una aposta ferma per aconseguir la transparència i la pluralitat en tots els procediments públics”. Així mateix, Raga ha matisat que “aquest reconeixement, en el qual destaquem al costat de grans ciutats, no seria possible sense un departament tècnic de secretaria molt involucrat al qual vull agrair el seu treball i brindar-los aquest premi”.