Els ciutadans de València tindran com a festius locals, l’any 2022, els que solen ser habituals: Sant Vicent Màrtir (22 de gener) i Sant Vicent Ferrer (25 d’abril). Així ho ha aprovat la Comissió de Cultura de l’Ajuntament de la ciutat.

Malgrat ser els dies “tradicionals”, la decisió, però, entra en contradicció amb la negociació que s’estava duent a terme últimament: eliminar el caràcter festiu de Sant Vicent Màrtir, traslladar-lo a diumenge i així utilitzar aquesta “peça solta” la setmana de Falles.

En concret, en el calendari de 2022, que és especialment complicat (tota la setmana de Falles cau entre setmana), s’hauria pogut traslladar aquest festiu al divendres 18.

I, sobretot, tenint en compte que una gran quantitat de ciutadans no treballaran per si mateix el 22 de gener, ja que, l’any que ve, cau dissabte.

En els últims anys, l’alcalde, Joan Ribó, i el cardenal Antonio Cañizares havien arribat a una entesa perquè aquest dia, que és un “vers lliure” en el calendari, es traslladara a diumenge. Els actes de la festa (misses, processons, cavalcades...) guanyarien brillantor per tindre més afluència i aquesta data s’utilitzaria per a generar algun pont, amb prioritat per a les Falles. Tant és així que el mes de juny passat, en l’última reunió entre tots dos, ja havia quedat decidit.

No obstant això, la Comissió de Cultura ha acordat ara mantindre aquest festiu en dissabte, amb la qual cosa es perd aquesta data per a una altra zona del calendari.

És veritat que qui és faller sol tindre ja bastant clar que ha d’emmotlar els seus dies de vacances a les Falles. Normalment, a compte d’estiu o similar. Haver tingut el 18 com a festiu li hauria permés no perdre aquest dia. I qui no és faller hauria tingut un pont de final de Falles: del divendres 18 al diumenge 20.

En contra que Sant Vicent Màrtir deixe de ser festiu hi ha una part de la societat que apel·la a la “tradició”, però no deixa de ser cridaner que l’església mateixa ho veja amb bons ulls. Si serveix com a referència, esdeveniments com la processó de la relíquia del sant o el bateig d’un xiquet tenen molt més èxit de convocatòria quan el 22 de gener cau en cap de setmana que quan cau entre setmana.

El calendari laboral està format per tres pautes: festius nacionals (12), autonòmics (4) i locals (2). L’altra data triada per l’Ajuntament també és l’habitual, Sant Vicent Ferrer, i aquesta mai ha estat en discussió, perquè sempre és dilluns i sempre genera un pont (per als xiquets és l’últim dia després de dues setmanes de vacances de Setmana Santa i Pasqua)

En els col·legis, festa el 16 de març

Aquesta decisió coincideix en el temps amb la del calendari escolar. La Conselleria d’Educació ha acceptat, finalment, que els xiquets no vagen al col·legi el 16 de març (ni el 17, ni el 18, a més del 19), a canvi que aquesta jornada es recupere en aquells municipis (inclòs València) en què els consells escolars així ho desitgen per ser poblacions amb Falles.