Correfocs, actuacions musicals, rifes, tallers infantils i per a tota la família, cercaviles, cinema i concursos. Quart de Poblet es convertirà en una autèntica festa del valencià a partir del mes de gener. El municipi de l’Horta Sud, molt actiu durant tot l’any en l’organització d’activitats per a fomentar la llengua, acollirà en 2022 la XXXIV Trobada d’Escoles en Valencià, que tindra el dia més important al maig.

Amb el lema “L’escola que ens fa lliures”, aquesta edició se centra, encara més, en la importància de l’educació per a proporcionar als més menuts i menudes un criteri propi que els permeta aconseguir els objectius que es proposen.

La Trobada és la manifestació popular més important en defensa de la llengua valenciana i se celebra des de fa més de trenta anys a la Comunitat. Un dels seus objectius és ensenyar la història i el patrimoni local a la resta de la comarca, alhora que es fomenta l’ús del valencià. Els col·lectius implicats estan preparant aquesta edició amb una il·lusió especial, després de l’obligada parada que va provocar la pandèmia, i amb optimisme, per les condicions i dades sanitàries previstes.

L’Àrea de Normalització Lingüística, dirigida per Cristina Mora, destaca pel seu treball intens en el foment de l’ús del valencià al municipi. Cal destacar que aquest departament disposa d’una imatge i una partida pressupostària diferenciada que li permet programar, per exemple, el grup de conversa en valencià per a persones majors, que es reuneix una hora totes les setmanes.

Al gener té previst una exposició dedicada a l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas, acompanyada de diverses iniciatives per a totes les edats.

Una altra de les actuacions que ha emprés aquesta àrea, i que crida l’atenció per la seua originalitat i bon acolliment, és el repartiment de 150.000 sobres de sucre amb frases en valencià de dones cèlebres als comerços i a les associacions festeres de la localitat amb motiu de la celebració de les festes patronals, populars i de moros i cristians que acabaren fa poc.

En el comerç és on s’ha posat l’accent principalment. A més de distribuir aquests sobres, es va dur a terme la campanya “Rebaixes”, amb la qual es fomentava la publicitat també en la llengua autòctona. S’ha convocat, també, la primera edició dels premis a l’ús del valencià en el comerç, subvencionats per la Diputació, i que lliurarà els seus guardons el 25 d’octubre.

D’altra banda, Rafelbunyol acollirà, per primera vegada, la pròxima edició de la Trobada, que tindrà lloc el diumenge 27 de març. Aquest dimecres, Escola Valenciana va mantindre una reunió amb la Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord, personal de l’Ajuntament de Rafelbunyol i representants de tots els centres educatius de la comarca per a informar sobre les activitats de la Trobada d’Escoles en Valencià 2022.

Segons l’alcalde de Rafelbunyol, Fran López, “des de l’Ajuntament i la comissió de treball acollirem amb gran il·lusió aquesta jornada que, per fi, podrem celebrar després de dos anys”. Rosa Azor, regidora d’Educació, va agrair “l’aposta de la Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord per mantindre la celebració de la Trobada de 2022 al nostre municipi”.

A més d’aquesta trobada, es va plantejar la possibilitat de celebrar de manera paral·lela una trobada de Secundària i una altra musical, que dependran de la situació que hi haja aleshores i de les mesures sanitàries vigents a la Comunitat Valenciana.