La Plataforma per la Llengua ha denunciat davant de l’Oficina de Drets Lingüístics i la Direcció General de Comerç i Consum el que consideren un nou cas de discriminació lingüística. Els fets han ocorregut a Gandia, on, segons detalla la plataforma, un bar es va negar a atendre un jove per parlar en valencià i tampoc li va permetre omplir el full de reclamacions quan ho va demanar.

Els fets van succeir el 18 de setembre, al Grau de Gandia, quan l’afectat, que anava acompanyat d’un amic, va demanar al cambrer “un te roig amb gel” i el cambrer li va fer veure que no l’entenia. Des de la plataforma insisteixen que la discriminació no va acabar ací i que el cambrer va continuar amb la vexació i li va dir que “estamos en España y hablamos en español” i que “si no hablaba español, era porque no le daba la gana”.

En un comunicat, i segons ha relatat el jove, un segon cambrer es va afegir a la conversa i en to amenaçador, i també en castellà, va intervindre en dues ocasions per a repetir que “esto es España y se habla en la lengua nacional”. Quan el jove va sol·licitar el full de reclamacions per a fer constar la seua protesta pel tracte rebut, els responsables del bar s’hi van negar i no va ser fins a l’arribada de la Policia Local quan per fi va poder constatar la seua reclamació.

La Plataforma per la Llengua ha demanat a l’Oficina de Drets Lingüístics i a la Direcció General de Comerç i Consum que intervinguen en el cas, que es tramite la reclamació de l’afectat i que s’inicie un expedient sancionador, si es confirma que s’han vulnerat els drets del consumidor. A més, creuen que els fets podrien ser motiu d’una infracció lleu, tenint en compte l’Estatut dels Consumidors, ja que l’establiment es va negar a satisfer una demanda normal d’un client en un bar, com és demanar “un te roig amb gel”, una demanda que pot satisfer un establiment d’aquest tipus.