La Federació d’Associacions de Veïns de Paterna (FAVEPA), al costat de diverses associacions veïnals, dona suport a les reclamacions de l’Associació de Veïns Coves de la Torre i adjacents, que han convocat una concentració a l’esplanada del coetòdrom, al carrer Mestre Ramón Ramia Querol, el dijous 28 d’octubre, a les 18.00 hores.

En el manifest “Salvem les coves”, redactat per l’Associació de Veïns Coves de la Torre i adjacents, es recorda “l’origen i la importància del símbol de Paterna que és la torre i les coves dels voltants, un patrimoni que cal protegir per a les futures generacions; per això, es reclama, als responsables municipals i al veïnat, sensibilitat en el manteniment i la neteja de les coves-habitatge”.

La torre de Paterna formava part del sistema defensiu morisc del Regne de València i consta de tres plantes rematades per una terrassa. En la planta baixa hi havia un depòsit d’aigua, en la primera planta hi ha l’entrada i l’accés a la planta superior i el coronament és una àmplia terrassa amb vista al centre històric de Paterna i part de la comarca. El conjunt de la torre i les coves-habitatge va ser declarat monument historicoartístic d’interés local en 1971.

Les coves-habitatge, excavades directament sobre el terreny, van arribar a ser-ne mig miler i mantenen unes temperatures agradables a l’hivern i l’estiu. El moviment veïnal “fa temps que denuncia la deterioració actual i no vol que es repetisquen les solsides de 2019, quan a les pluges es va sumar la falta de manteniment de les cobertes de les coves”.

Però també hi ha una realitat que cal afrontar, segons els veïns, “i és que aquestes coves són habitatges reals, que actualment es troben en una deterioració absoluta fins al punt que el veïnat de Paterna té por que es tornen a repetir els fets que van produir-se en 2019, quan es van produir una sèrie de solsides per causes meteorològiques a causa de la mala conservació de la infraestructura. Les coves de Paterna comporten una sèrie de limitacions i d’obligacions davant del municipi, però també necessiten l’actuació municipal per a mantindre-les i salvar-les. Per això, la gent que hi vivim, en particular, i la societat paternera, en general, demanem que es respecte el patrimoni que és de tot el nostre veïnat”.

Per tant, volen “coves-habitatge dignes, lliures d’excrements, filtracions d’aigua, pas de vianants per les teulades i altres actes incívics, que deterioren i embruten l’estructura i l’entorn de les nostres cases. Perquè parlem de persones, de les paterneres i paterners que vivim ací al marge de qualsevol consideració ideològica: són les nostres cases i volem mostrar-les al món sencer en la seua millor versió”.