La 36a Mostra Internacional de Titelles de la Vall d’Albaida concloïa el diumenge 17 d’octubre, una edició que s’ha celebrat del 14 al 17 d’octubre, un mes abans de la celebració habitual d’anys anteriors, al novembre. Després de no celebrar-se l’edició de 2020 per la pandèmia, en 2021 s’avançava a octubre i l’equip organitzador ha valorat “molt positivament el canvi de dates i la participació del públic en aquesta edició tan especial”.

La Mostra de Titelles, que organitza la Mancomunitat de la Vall d’Albaida i que és el festival més antic del territori espanyol en la seua especialitat, reunia en l’edició d’aquest any 17 espectacles de 15 companyies, que van portar les seues obres a 19 municipis de la comarca. Companyies valencianes i del territori espanyol —enguany no hi van participar companyies internacionals— que han posat en escena obres premiades, com Sabates noves, Premi Max 2020. La companyia gallega Galitoon, amb l’espectacle Babiliglup, va inaugurar la 36 MIT a la guarderia municipal de Montaverner el dijous 14 al matí. Teatres, auditoris, escoles i guarderies han sigut testimonis del retorn de la cultura i les titelles a la comarca.

Suspensió per lesió d’un actor

Desgraciadament, l’espectacle circense Emportats, de la companyia La Trócola Circ, es va haver de cancel·lar el diumenge dia 17 a Bocairent per la lesió d’un dels actors i acròbates de la companyia, però la representació es tornarà a programar més avant perquè Bocairent puga gaudir d’aquest espectacle.

La directora artística de la MIT, Marisol Limiñana, va destacar la bona participació del públic de la Vall d’Albaida en les diferents representacions: “La gent tenia ganes de tornar als teatres amb l’aforament al 100 %, d’alliberar-se de la rutina i gaudir d’una bona dosi de cultura”. El conseller de Cultura de la Mancomunitat i alcalde d’Alfarrasí, Fede Vidal, afirmava que “hem de continuar treballant conjuntament totes les entitats i institucions públiques per garantir que la cultura arribe a tots els racons de la nostra comarca”.

El president de la Mancomunitat i alcalde de la Pobla del Duc, Vicent Gomar, destacava que “un any més, la qualitat dels espectacles i les companyies han demostrat que aquest certamen es troba en l’avantguarda”. L’organització ja té la ment posada en l’edició de 2022, que tornarà a comptar amb companyies internacionals.