La basílica de la Mare de Déu ha organitzat un acte popular que substituirà el besamans a la patrona, un esdeveniment que segueix sense poder celebrar-se perquè la seua mecànica no és compatible amb la situació sanitària. Així, el pròxim dia 24 se celebrarà una “passada reverencial”, que consistirà en el fet que els fidels hi entraran un a un i podran contemplar la imatge, que estarà davant de l’altar major, amb el mateix sistema que el besamans, però sense córrer els riscos que suposaria la fórmula tradicional de besar la imatge, per molta desinfecció que es duguera a terme.

El besamans, per aquesta característica especial, fa dos anys que no se celebra. Estava previst que se celebrara el 20 de maig de 2020 i el 19 de maig de 2021, però s’ha desaconsellat completament.

La manifestació popular de fidelitat tindrà també l’accés il·limitat: les portes s’obriran a les set del matí i la Basílica ha anunciat que, com succeeix amb els besamans, el temple no es tancarà fins que passe l’últim fidel.

Tal com reconeix la Basílica, “durant el temps de pandèmia, la imatge pelegrina ha eixit amb la seua mare-mòbil per quasi totes les poblacions de l’Arxidiòcesi, però molts fidels han manifestat el seu interés a poder veure de prop la venerada imatge i tindre un moment d’oració”. I així es justifica la celebració de l’acte.

Amb tot, l’accés a la basílica i la cua haurà d’observar algunes normes de prudència, especialment pel que fa a les distàncies de seguretat.

L’avantatge que tindrà la “passada reverencial” és que, si se celebra al novembre, no hi haurà els problemes de la intensa calor que caracteritza l’espera quan se celebra al maig.