Dos artistes fallers d’Art de Foc han sigut agredits al crit de “maricones” en ple centre de València. Segons ha pogut saber Levante-EMV, la parella eixia d’un hostal on s’havien quedat a dormir perquè aquest matí tenien una reunió amb una de les seues falles contractades. Ha sigut aleshores quan un senyor de “mitjana edat” ha eixit de darrere de la plaça del Pilar i ha increpat i agredit la parella al crit de “maricones”. A José Luis Sanchis li ha escopit a la cara i a la seua parella, Vicent García, li ha pegat una patada fins a tirar-lo a terra, moment en què s’ha trencat el peu a l’altura del cinqué metatars.

Segons ha relatat José Luis a aquest periòdic, també els ha trencat les bosses i els papers que portaven damunt. A més, li ha sorprés com la gent que estava mirant l’agressió “no actuara per a defensar-nos, perquè ens estava pegant”.

Després d’eixir corrent, només una cafeteria de l’entorn de Ciutat Vella els ha ajudat a salvaguardar-se. Segons ha explicat, s’han desplaçat fins a l’hospital per a tractar la lesió de la cama de Vicent García, que coixejava ostensiblement després del succés, i, més tard, han acudit a la comissària de la Policia Nacional per a denunciar l’agressió.

La parella, que es dirigia a una reunió amb una falla, ja ha denunciat l’atac homòfob a la Policia Nacional

La Falla Ferran el Catòlic, E. Orellana i Juan de Mena, comissió per a la qual treballen aquests artistes, ha denunciat aquest acte en les xarxes socials.

ArtdeFoc Creacions Artístiques es troba a la ciutat d’Onil i treballa indistintament en les Falles de València, les Fogueres d’Alacant i en altres poblacions. Al Cap i Casal compliran ara deu anys des de la seua primera presència.

Així mateix, la Junta Central Fallera ha expressat la seua “total condemna i rebuig cap als fets que han patit els artistes José Luis i Vicente, i tot el nostre suport”. A més, també han manifestat que “una festa lliure, plural i diversa com són les Falles no pot permetre aquesta classe de comportaments i actituds que no tenen cabuda en una societat com la nostra”, han conclòs.

Per la seua banda, el Gremi d’Artistes Fallers també ha declarat “la seua total condemna i repulsa” a l’agressió homòfoba que han patit els seus agremiats.

“Una festa lliure, plural i diversa com són les Falles no pot permetre aquesta classe de comportaments i actituds, que no tenen cabuda en una societat com la nostra”

Cascada d’agressions

Agressions com les que han patit José Luis i Vicent no són la primera vegada que ocorren enguany a València. Un jove trans de 21 anys, Axel, va ser agredit per un altre jove després de dir-li “guapi”, a principis de setembre, a la plaça d’Hondures. A un altre home de 32 anys, Rafael Parra, li van trencar el nas als jardins del Túria a principis d’estiu.

Falla Ferran el Catòlic-Erudit Orellana de 2019, d’ArtdeFoc