El renom de la cova Tallada va més enllà de l’estiu. Per aquest motiu, la comissió d’ús públic de la Junta Rectora del Montgó (la gruta forma part d’aquest parc natural) ja ha aprovat ampliar la restricció de l’accés i l’obligatorietat de fer una reserva prèvia per a visitar la cova, mesures que s’apliquen des de 2019 entre el 15 de juny i el 30 de setembre, als dos grans ponts festius de l’any i a Setmana Santa i Pasqua. Per a poder aplicar aquest canvi, no fa falta modificar l’ordre de la Conselleria de Medi Ambient sobre l’ordenació de les visites a la cova Tallada. El tràmit és molt més senzill. Només cal que el director general del Medi Natural signe una resolució.

El director del Parc del Montgó, Joseba Rodríguez, ha assenyalat que la limitació de visites entrarà en vigor per a la pròxima Setmana Santa. Es començarà a aplicar el dissabte anterior al Diumenge de Rams i es mantindrà fins al dia de Sant Vicent. Són 17 dies d’obligatorietat de reserva prèvia i de disposar de personal del parc del Montgó i dels ajuntaments de Dénia i Xàbia en la caseta que s’instal·la en l’inici de la senda que porta des del litoral denier de les Rotes a la gruta litoral de Xàbia. Després es tornarà a controlar l’accés en el pont de maig, el del Dia del Treball. L’altre pont amb visites restringides arriba després de l’estiu, és el del 9 d’Octubre i el Dia de la Hispanitat.

En aquestes dates, s’ha detectat que es dispara l’interés per descobrir aquest paratge, un dels més bells del litoral valencià. Abans que s’hi limitara l’accés, la senda era un formiguer d’excursionistes i també hi arribava tota una flota de caiacs. La gran afluència provocava accidents i, a l’estiu, s’eixia a pràcticament un rescat al dia. A més, es posava en perill la riquesa natural de la cova. A la cova Tallada hi ha una comunitat important de vermètids, mol·luscos protegits que viuen en el mesolitoral.

L’estiu passat van arribar a comptabilitzar-se 33.644 reserves prèvies. En els mesos de juliol i agost, n’hi hagué 11.177 i 11.451. Més que l’anterior estiu. No obstant això, el mal oratge de setembre ha fet que enguany les reserves d’aquest mes baixaren a 6.659, mentre que en 2020 en van ser 8.020. Aquest fet ha significat que aquest estiu les reserves totals s’hagen reduït lleugerament. N’han sigut 964 menys que en 2020. Això sí, respecte a 2019, s’han incrementat en 9.050.

Mentrestant, l’atenció a excursionistes en la caseta de la senda que porta a la gruta ha pujat considerablement. Però és conseqüència que aquest estiu els ajuntaments de Dénia i Xàbia hi han aportat personal, que ha controlat l’accés a les vesprades (els dos estius anteriors només s’atenia de matí). Així, enguany s’han atés 23.040 persones, mentre que en 2020 en van ser 15.867 i fa dos anys, 10.549.