El Pacte Verd Europeu, amb la transició justa i l’ocupació relacionada amb la millora ambiental, centraran la jornada de debat que congregarà, en la mateixa taula, l’europarlamentària socialista Inmaculada Rodríguez Piñero; el vicepresident segon del Consell, Héctor Illueca; i Ismael Sáez, secretari general d’UGT del País Valencià. L’acte, organitzat per Levante-EMV i moderat pel periodista Julio Monreal, tindrà lloc divendres que ve en la seu d’UGT a València, amb la col·laboració de la Fundació Pascual Tomás.

Entre les principals problemàtiques que s’hi abordaran hi ha la del full de ruta per a la transició ecològica del sistema productiu, amb els seus objectius, terminis i metes. Els intervinents en el diàleg es pronunciaran sobre l’anomenada taxonomia verda, un document amb 67 activitats que poden contribuir a mitigar el canvi climàtic. La llista inclou els criteris per a determinar si un actiu financer pot ser considerat verd. El mecanisme estableix que aquelles empreses que vulguen certificar que són sostenibles davant de potencials inversors hauran de demostrar-ho segons aquestes premisses tècniques especificades en el reglament de la Unió Europea.

En la part que correspon a l’administració, la pregunta és si està preparada per a afrontar la gestió dels fons europeus en matèria ambiental, el denominat mecanisme de resiliència i recuperació. La pregunta a la qual intentaran respondre, tant els polítics com la veu sindical, és com s’impulsarà la innovació tecnològica i la social, o quines són les febleses i fortaleses del sistema productiu valencià. Un altre front que s’abordarà serà el de les eines de suport a la indústria, el transport, el turisme o l’habitatge. La pregunta és com podran beneficiar-se d’aquestes ajudes les petites i mitjanes empreses.

En l’àmbit sindical, la reflexió girarà entorn de la compensació social i les polítiques públiques d’ocupació perquè la transició ecològica siga tan justa com siga possible. Sense oblidar una altra de les preguntes clau, que és si la ciutadania està preparada per a sumar-se als canvis que exigeix aquesta nova era.

Tot això amb el rerefons de com repercutiran en la consecució dels objectius del Pacte Verd Europeu els compromisos adquirits en la Cimera del Clima, celebrada fa unes setmanes a Glasgow.

Mesa de diàleg social verd

Al secretari general d’UGT, Ismael Sáez, li tocarà respondre sobre la Mesa de Diàleg Social Verd a la Comunitat Valenciana, un fòrum de treball on s’estudien quasi un centenar d’actuacions de reconstrucció post covid-19 basades en la transició ecològica. Sense oblidar una qüestió clau: la creació d’ocupació verda. L’Organització Mundial del Treball estima que, fins a 2030, es crearan més de 24 milions d’aquests nous treballs en el món.

Es tracta de contractes laborals repartits en activitats tan diverses com el sanejament i la reutilització d’aigües residuals, el tractament de residus sòlids, l’aposta per les energies renovables, la gestió de zones forestals, els serveis ambientals a empreses, l’educació i la informació ambiental, com recull el Pla integral de residus de la Comunitat Valenciana. El nínxol de creixement s’estén a l’agricultura i la ramaderia ecològica, o el relacionat amb la implantació de la mobilitat sostenible.

La jornada començarà a les 12 del matí del divendres 26 de novembre, en la seu d’UGT a València. L’entrada serà lliure, amb inscripció prèvia.