Els comptes del Llevant UE estan en un moment més que delicat. La situació esportiva no és l’única que està en hores baixes i és que aquesta mateixa setmana eixien els comptes anuals de l’entitat del Ciutat de València, amb unes pèrdues de 23 milions d’euros. En aquest escenari, el club es veu obligat a haver de vendre, per valor d’uns 10 milions, abans que arribe el 22 de juny de 2022. En qualsevol cas, l’entitat d’Orriols precisa que, dins de la mala situació, el club està complint les tres ràtios de control que té la Lliga: deute net, despesa associada a la primera plantilla (per davall del 70 %) i càlcul del punt d’equilibri de les últimes cinc temporades. Això sí, amb un marge molt més estret cada any.

L’equip granota ha de millorar el ritme en lliga. | F. CALABUIG

La situació, de fet, en línies generals, és preocupant, ja que no hi ha via d’escapament, com sí que n’hi va haver a l’estiu en relació amb el fet d’haver de vendre per una quantitat econòmica X. Cal recordar que el Llevant UE havia de vendre per un valor aproximat de 17 milions d’euros abans del final del mes d’agost, però l’acord de la Lliga amb el fons CVC va permetre més marge de maniobra. Ara no hi ha eixida possible i aquests 10 quilos hauran d’arribar abans del 30 de juny. Per això, gener apareix com l’única solució possible.

En aquest sentit, les pèrdues en el balanç de comptes generen un estrés de tresoreria molt gran, encara que, malgrat això, des del Ciutat de València s’insisteix que es tancarà el curs 21/22 amb superàvit. Una part important d’aquesta ajuda és l’acord amb CVC, que deixarà en caixa 69.873.520 euros, subjectes a una sèrie de termes i condicions, xifra que, en funció de cada club, s’emprarà d’una manera o d’una altra. Cal recordar que això es divideix en tres partides. En el cas del Llevant UE serà d’un 70 % per a infraestructures, un 15 % per a ajustar-se al fair-play i l’últim 15 % per a la compensació de deute.

En el Llevant UE, d’altra banda, defensen que la situació econòmica ha sigut totalment provocada per la covid i l’impacte econòmic que ha tingut en els clubs de Primera Divisió. En qualsevol cas, el risc en aquests moments al Ciutat de València és màxim, al contrari que en altres entitats com el Betis o l’Athletic, en un altre escenari completament diferent en aquests moments en LaLiga Santander. L’equip es troba últim en la classificació, tot i que existeix una ajuda per descens que seria pròxima als 18 milions d’euros com a matalàs per l’impacte econòmic. Per tot això, el curt termini deixa clar que és necessari guanyar punts com més prompte millor i seguir un curs més en la màxima categoria.

Com un dels últims punts dels comptes hi ha l’augment dels sous del personal d’alta direcció, que augmenta dels 347.000 euros fins als 570.000 euros. Inclòs en aquest sou hi ha el del president, Quico Catalán, a més de la despesa en la direcció esportiva (més d’1,3 milions d’euros aquesta temporada).

Tornada als entrenaments. L’equip dirigit per Javi Pereira tornarà hui mateix als entrenaments per a tractar d’endevinar la tecla amb vista al duel contra el Reial Betis. Serà la quinzena jornada i la visita al Benito Villamarín haurà de suposar, sí o sí, el primer triomf del curs. Cada jornada que passa s’està un passet més lluny d’aconseguir l’anhelada permanència en Primera.